economia
Participació rècord de les empreses catalanes al MWC
N’hi haurà 360, un 8% més que l’any passat
L’estand de la Generalitat lluirà el potencial de supercomputació del nou MareNostrum 5
L’edició del Mobile World Congress que arrencarà la setmana vinent suposarà un nou rècord de participació d’empreses catalanes en la fira tecnològica, que com més va més s’allunya del seu origen purament telefònic. A partir de dilluns, 360 empreses, centres tecnològics i entitats del país mostraran les seves solucions al mon repartides en els diferents estands de la fira. La gran majoria, 291, ho faran en el marc del 4YFN, el certamen dedicat a les empreses emergents que s’ha integrat des de fa uns anys en el congrés, mentre que 69 més ho faran a d’altres espais del MWC.
Aquest nivell de participació supera en un 8,1% la xifra d’empreses que van prendre part en l’edició de l’any passat i és també el més alt de la sèrie històrica. El conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent, ha donat a conèixer avui aquestes dades explicant que, amb aquesta presència al certamen, no només es vol aprofitar la dimensió internacional del MWC, sinó també “impulsar l’ecosistema propi” i que les empreses catalanes puguin buscar oportunitats en forma d’aliances o nous inversors.
De les 360 empreses catalanes al MWC, gairebé un terç hi seran presents sota el paraigua de la Generalitat, que acollirà 107 entitats en els diferents espais que té contractats a la fira, com ara els estands que impulsen la Secretaria de Polítiques Digitals i ACCIÓ, BioCat o l’Institut Català de les Empreses Culturals.
Impacte econòmic
Segons les estimacions presentades, es calcula que les empreses emergents mantindran unes 1.400 reunions durant els dies de la fira que es fa al recinte de Gran Via de l’Hospitalet de Llobregat. La Generalitat preveu que els contactes que puguin realitzar durant el Mobile i el 4YFN les empreses i entitats catalanes podran generar un volum de negoci conjunt de deu milions d’euros.
Per afavorir-ho, es farà l’Open Innovation Challenge, un conjunt de trobades en què grans companyies catalanes i també internacionals (com ara Astrazeneca, ACCIONA, Fujitsu, LG, Rabobank, Samsung, Turkish Airlines o Volkswagen) plantegen reptes tecnològics a les empreses emergents per connectar amb aquest sector emprenedor i buscar solucions de futur conjuntes.
Calcular més i millor
Enguany l’estand Catalonia posarà el focus en la supercomputació, amb una proposta de caràcter humanista per donar a conèixer el poder transformador i la capacitat per fer front als reptes globals d’instruments científics com el superordinador MareNostrum 5, inaugurat recentment. La intenció és projectar la imatge del territori català com a hub tecnològic mundial en aquest àmbit mitjançant una demostració que utilitzarà pedres i grans de sorra per explicar la supercomputació i els seu poder transformador. El director associat del Barcelona Supercomuting Center, Josep Martorell, subratlla en aquest sentit que la supercomputació és un dels “vectors clau” a nivell científic del país.
D’altra banda, l’Ajuntament de Barcelona també acompanyarà 32 start-ups en l’edició del 4YFN. L’estand de Barcelona Activa serà el més gran fins ara i comptarà amb el doble d’espai que l’any passat, amb fins a 202 metres quadrats. Com a novetat, algunes de les start-ups tindran un aparador per fer demostracions en temps real de les seves innovacions.
El 4YFN, que celebra el 10è aniversari, es consolida com a plataforma de connexió emprenedors, corporacions i inversors i durant aquesta dècada Barcelona s’ha consolidat com a hub europeu d’start-ups ja que es considera la tercera ciutat favorita per impulsar una nova empresa emergent.