La planta de tractament de purins de Miralcamp generarà la meitat del consum energètic del Pla d'Urgell
La planta de tractament de purins que la Societat Anònima de Valoritzacions Ramaderes (SAVA) ha construït a Miralcamp (Pla d'Urgell) crearà vint llocs de treball directes, assumirà anualment la gestió de 100.000 metres cúbics de residus dels porcs de la comarca i generarà uns 120.000.000 de kWh, la meitat del consum energètic que té el Pla d'Urgell. Aquest dimarts, uns noranta ramaders de porcí de la comarca han signat un contracte per autoritzar a l'Institut Tècnic d'Assessorament i Gestió Integrat (ITAGI) del Pla d'Urgell i a SAVA la gestió de part dels purins que generen en les seves explotacions per ser tractats a la planta de Miralcamp que entrarà en funcionament al maig.
Amb la signatura dels contractes que tenen una vigència de 15 anys prorrogables, els ramaders es comprometen a aportar una quantitat anual de purí que els serà retirat periòdicament de les seves explotacions. Per la seva part, SAVA es compromet a tractar la quantitat de 100.000 metres cúbics de purins a l'any, quantitat que s'han compromès a aportar els ramaders del Pla d'Urgell. L'empresa es farà càrrec de la valorització dels purins, del seu tractament i transport des de les explotacions fins a la planta de tractament. Per la seva part, els ramaders hauran de pagar 1,5 euros per metre cúbic de purí que s'hagi de tractar.
El Pla d'Urgell genera a l'any uns 700.000 metres cúbics de purins, dels quals, uns 450.000 es tracten a través de la gestió agrícola, mentre la resta és sobrant. Amb l'entada en funcionament, la planta de Miralcamp, la comarca podrà assumir fins a 110.000 metres cúbics de purins anuals mentre la resta seran tractats en altres instal·lacions que hi ha o que s'estan construint a la comarca com ara la planta de compostatge de Torregrossa (Pla d'Urgell) que aviat també podria entrar en funcionament.
El responsable de SAVA, Manel Molins, ha explicat que la planta, que funcionarà tots els dies de l'any, farà servir el procés Valpuren que comprèn la depuració i l'estabilització de purins mitjançant digestió anaeròbia, seguida d'un tractament físico-químic per concentració mecànica i tèrmica dels purins digerits, obtenint-se un producte final sòlid orgànico-mineral que pot utilitzar-se com a fertilitzant base.
A la vegada i durant el procés, la planta preveu generar al voltant de la meitat del consum energètic que té la comarca del Pla d'Urgell en un any, uns 120.000.000 kWh. La planta enviarà l'electricitat que generi a la subestació de Juneda (Garrigues), la qual ja rep l'energia que produeixen les dues plantes de tractaments de purins que hi ha en aquesta població.
Molins ha explicat que el projecte s'ha acabat materialitzant després de molts anys i diverses paralitzacions per les traves administratives que han anat sorgint en el procés, les negociacions pel qual van començar el 1999. Tot i així, després de la publicació del Reial Decret que regula aquest tipus d'instal·lacions, SAVA l'ha pogut acabar tirant endavant.
El responsable de SAVA ha explicat que la planta de tractament de residus de Miralcamp està ja acabada tot i que fins després de Setmana Santa no s'iniciarà el procés de posada en marxa i de proves perquè a finals de maig ja estigui operativa.