CECAM adquireix un cromatògraf de líquids centrat en anàlisis de rutina d’aigües de consum
L’aparell permetrà al laboratori de Celrà incorporar l’anàlisi dels nous paràmetres que estableix la nova normativa d’aigües de consum
CECAM, el Centre d’Estudis de la Construcció i Anàlisi de Materials, ha incorporat un cromatògraf de líquids de molt alt rendiment (UHPLC). És un equipament que permetrà detectar més de 30 contaminants emergents que fins ara no es podien analitzar al laboratori amb seu a Celrà. D’aquesta manera es convertirà en el primer laboratori de les comarques gironines amb capacitat per detectar els nous paràmetres analítics que estableix el reial decret de la qualitat d’aigua de consum humà que es va aprovar el gener de 2023.
Salt de qualitat
CECAM té més de 25 anys d’experiència en el camp de l’anàlisis d’aigües. Un dels mètodes fonamentals és la Cromatografia, una tècnica d’anàlisi basada en la separació dels components presents en una mostra d’aigua. El nou aparell serà el primer cromatògraf de líquids del laboratori, ja que fins ara els aparells eren de gasos. Permetrà l’extracció d’un gran volum d’informació, tot escurçant els temps d’anàlisis. Un salt endavant, doncs, per la capacitat analítica de CECAM en el camp del Medi Ambient, i més concretament en el control de qualitat d’aigües.
El cromatògraf de líquids de molt alt rendiment (UHPLC) ja s’ha instal·lat i durant el mes de març va començar el procés de desenvolupament de les diferents metodologies, arribant als límits establerts pel Reial Decret 3/2023. El següent pas serà la validació de les metodologies analítiques i l’obtenció de les acreditacions corresponents.