Economia

El BCE cedeix a les pressions i manté els tipus d’interès al 4%

El president de l’entitat canvia d’estratègia davant la incertesa causada per la crisi financera als Estats Units

El president del Banc Central Europeu (BCE), Jean-Claude Trichet, va reconèixer ahir que la situació donada després de la crisi hipotecària als Estats Units va obligar la institució que dirigeix a canviar d’estratègia i mantenir els tipus al 4%. D’aquesta manera, Trichet va cedir a les pressions, tal com advertien alguns experts, i va optar per no apujar els tipus d’interès al 4,25% que havia insinuat setmanes enrere. Trichet ho va dir ahir a Frankfurt, després de la reunió que va mantenir el consell del BCE.

“La volatilitat dels mercats financers i la reaparició del risc les darreres setmanes han fet créixer la incertesa. L’alt nivell d’incertesa ens obliga a recollir més informació i noves dades”, va dir Trichet durant la roda de premsa a la seu del BCE a Frankfurt. La fase d’observació anunciada per Trichet no va ser cap sorpresa, després que disset dels divuit consellers a l’ombra del BCE s’haguessin mostrat partidaris de no moure peça.

Les turbulències de les últimes setmanes als mercats financers, com a conseqüència de la inestabilitat immobiliària nord-americana, van obligar a modificar les intencions de la principal institució monetària europea. Amb tot, la política monetària del BCE es manté “acomodatícia”, va insistir Trichet. Val a dir que d’altres experts preveien la pujada dels tipus per combatre el perill inflacionista derivat del fort creixement econòmic de l’Eurozona. Tot i això, Trichet va reconèixer que el creixement global esperat per a aquest any als Estats membres de la Unió Europea serà del 2,5%, un punt per sota del que es preveia fins ara.

El president del BCE no va amagar que la inflació continua sent una de les seves principals preocupacions i va tornar a parlar de “riscos alcistes” a mig termini pel que fa a l’estabilitat dels preus.

A diferència d’altres vegades, però, Trichet no va utilitzar l’expressió “forta vigilància”, cosa que fa pensar als analistes que el BCE no preveu noves pujades dels tipus d’interès a curt termini. “Garantirem que els riscos per l’estabilitat dels preus no es materialitzin i que les perspectives d’inflació a mig termini es mantinguin tal com les tenim fixades”, va dir Trichet.

Transparència
“Paguem un preu molt alt per la manca de transparència”, va assegurar Trichet referint-se a la inseguretat creixent als mercats. Segons el banquer francès, molts inversors estan atemorits per culpa de la poca transparència de molts productes financers. El BCE estaria disposat a continuar injectant liquiditat al mercat, però va demanar que això no es confongui amb la política monetària.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.