Jaume Vilanova
President delegat del Col·legi Oficial de Gestors Administratius de Catalunya a Girona
“Amb un gestor administratiu el resultat obtingut serà el més beneficiós possible per al contribuent”
Tenir un professional que s’encarregui de la teva declaració et pot estalviar diners i preocupacions
El 3 d’abril va començar una nova campanya de la renda, amb poques novetats, però amb canvis que afecten gran part dels contribuents. Jaume Vilanova, president delegat del Col·legi Oficial de Gestors Administratius de Catalunya a Girona, ens explica els canvis més destacats que ha introduït enguany l’Agència Tributària, i alguns punts a tenir en compte a l’hora de fer la nostra declaració de la renda.
La renda d’aquest any té moltes novetats?
La nova campanya és força continuista respecte a la de l’exercici anterior i conté pocs canvis. Ara bé, hi ha alguns aspectes que s’han modificat i que cal tenir en compte. Entre les novetats, s’apuja el mínim d’ingressos de 14.000 a 15.000 euros bruts anuals si tens dos o més pagadors, sempre que les percepcions del segon i pagadors següents superin els 1.500 euros. Això afecta els empleats de la llar, ja que el salari mínim pel 2023 és de 15.120 euros i superen el mínim. Encara que no s’arribi als 22.000 euros d’ingressos, també hauran de fer la renda les persones que tinguin guanys de patrimoni de més de 1.600 euros. Les pèrdues inferiors a 500 euros per aquestes transaccions també obliguen a fer la renda. Els perceptors de l’ingrés mínim vital també han de fer-la.
Una altra novetat important afecta els autònoms. Quins canvis els afecten?
Tots els autònoms donats d’alta en 2023 han de presentar la declaració de renda, independentment dels seus beneficis. Incloent els autònoms familiars o societaris que no tinguin cap ingrés. Això és per a determinar la base de cotització adequada. A més, s’ha implementat un nou sistema que considera els ingressos reals i per l’estimació directa simplificada, augmenta la reducció per despeses de difícil justificació del 5 al 7%, amb un màxim de 2.000 euros. Finalment, cal destacar que aquest any el límit de reducció de les aportacions a plans de pensions individuals es manté als 1.500 euros, però pel que fa als autònoms, podran aportar a un pla de pensions simplificat sectorial de fins a 4.250 euros extres.
Per a les mares treballadores, quines deduccions són aplicables?
Per exemple, el complement de maternitat, una deducció de 100 euros al mes que es podrà rebre tant si es treballa com si no. Fins a l’any passat només es podia aplicar a mares en actiu. A causa d’un canvi de criteri, les mares que durant els darrers quatre anys no es van poder deduir les despeses de llar d’infants, per no estar el centre inscrit al Departament d’Educació de la Generalitat, poden reclamar les devolucions presentant rectificatives de cadascun dels anys.
S’han prorrogat les ajudes per la millora de l’eficiència energètica dels habitatges?
Sí, s’han prorrogat un any més. En aquest paquet s’hi inclou la bonificació per obres que redueixin la demanda de calefacció i refrigeració de l’habitatge habitual, tant si és de propietat com de lloguer i, a més, també inclou la deducció quan la rehabilitació es fa íntegrament en un edifici d’habitatges. Cal destacar també que hi haurà deduccions per la compra d’un vehicle elèctric amb un 15% de bonificació sobre una base màxima de 20.000 euros.
Per primera vegada, només s’accepten declaracions presentades per via telemàtica.
Aquesta mesura ajuda més l’agència tributària que no als contribuents. Restringir exclou, dificulta la declaració als més grans, que van perduts amb el programa informàtic, i també a aquella gent que no té accés a aquests mitjans. Fa temps que els gestors administratius estem alertant del progressiu tancament de les administracions. Si bé les tramitacions telemàtiques ajuden a agilitzar els procediments, la gent també té la percepció que si té cap problema ni hi ha cap lloc al qual pugui anar a queixar-se. I per aquest motiu les gestories són tan importants, ja que som el nexe tangible i necessari amb els organismes.
Ja que parlem dels més grans, els jubilats que van treballar abans del 1978 poden tenir exempta una part de la pensió?
Sí, aquest any tenim aquesta novetat, després d’una sentència judicial. Ens trobem que els jubilats que van cotitzar en una mutualitat diferent de la Seguretat Social abans de 1978, poden tenir part de la pensió exempta. Aquest càlcul ja l’aplica l’Agència Tributària per l’any 2023, però es pot reclamar el dels darrers quatre anys. S’ha de vigilar, ja que aquesta sol·licitud de devolució no es pot fer de forma automàtica i a un contribuent que no va presentar la declaració d’un dels anys anteriors, per no tenir obligació, el resultat li podria sortir a pagar en comptes de retornar.
A més de la presencialitat, quin avantatge ofereix fer la declaració de la renda amb un gestor administratiu?
La seguretat que la seva declaració estarà ben feta, que el resultat obtingut serà el més beneficiós possible per al contribuent i que no tindrà problemes amb Hisenda en un futur. Estem parlant de professionals experts i molt preparats i amb una formació contínua que els hi permet estar al dia de les constants novetats i modificacions. També recomanem anar a una gestoria quan la declaració sigui complexa o es tinguin dubtes, ja que moltes vegades es troben amb circumstancies especials, per motius laborals o de compra i venda de patrimoni, per exemple. Un gestor administratiu ofereix assessorament personalitzat. Els costos de contractar els serveis d’un gestor o d’una gestora varien segons la complexitat de la situació fiscal dels clients, però comptar amb un professional que s’encarregui de la teva declaració pot ser una inversió que t’estalviï diners i preocupacions a llarg termini.
Per a finalitzar. Què recomana a tots els ciutadans que han de presentar la seva declaració de la renda?
Fer la declaració de la renda per compte propi pot convertir-se en un maldecap. La fiscalitat és una matèria tècnica i en el cas de la declaració de la renda un error pot sortir molt car. Sense anar més lluny, l’esborrany que ofereix l’Agència Tributària podria no ser del tot correcte. Per això, recomanem a la gent que abans de consultar l’esborrany de la declaració, es miri l’informe fiscal a la mateixa pàgina web de l’Agència Tributària. En aquest document les dades són més comprensibles i es poden revisar. En cas que el que apareix no sigui correcte, caldrà modificar-ho dins del mateix aplicatiu.
Escriure un comentari
Identificar-me.
Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar.
Vull ser usuari verificat.
Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.