Economia

comerç

Els oficis no troben relleu entre els joves

Una carnisseria que tanqui per jubilació és difícil, avui, que trobi un relleu, una persona formada que pugui continuar el negoci i tingui ganes de ser empresari. El mateix passa amb una peixateria o amb altres negocis que tenen a veure amb els oficis (un fuster, un electricista...). “Són negocis que funcionen i un s’hi pot guanyar molt bé la vida, però no hi ha gent formada per fer el relleu”, explica Pròsper Puig, que és carnisser i president de Barcelona Comerç. Aquesta entitat avui celebrarà, com tots els botiguers catalans i coincidint amb el Dia d’Europa, el Dia del Comerç de Proximitat decretat per la Generalitat. “El problema no és només de Catalunya, és de tot Europa, perquè el dèficit de gent amb ofici és brutal a tot el nostre entorn i això vol dir que el sector del comerç temem pel relleu generacional i tenim unes perspectives de futur complicades”, assegura.

Explica Puig que des de la Unió Europea es vol donar i ja s’han començat a donar microcàpsules formatives “a tota la immigració que arriba aquí sense formació”, cosa que, admet, “és molt important perquè es puguin incorporar a la indústria de manera ràpida”. Però per al president de Barcelona Comerç aquesta formació per a la indústria “no soluciona el nostre problema”.

“Per als que tenim un ofici alimentari, per exemple, no n’hi ha prou amb les microcàpsules formatives que puguin fer aquestes persones perquè puguin estar, per exemple, en una cadena d’una empresa tallant carn. Nosaltres necessitem gent formada que, si cal, pugui acabant fent el pas i sigui relleu generacional per als negocis, que siguin capaços de posar-se al davant d’un negoci.” Barcelona Comerç denuncia que hi ha pocs joves que vulguin fer el pas en aquest sector dels oficis i vulguin posar-se al capdavant d’un negoci, ser empresaris. Creuen que la manca de vocacions és deguda, en part, a la deixadesa històrica de l’administració, que no va tenir visió de futur i hauria d’haver potenciat des de fa molts anys l’FP (cosa de la qual se n’ha adonat ara) per no arribar al punt a què s’ha arribat. “En tots els debats que hi ha avui dia sobre el món del comerç hi ha aquest punt sobre la taula”, sosté Puig.

“És veritat –admet– que per posar-se al capdavant d’un negoci cal una inversió prèvia”, però a això s’hi suma l’excés de burocràcia. Però per a aquest professional de la carnisseria i representant d’una de les entitats comercials més importants del país, el que més fa tirar enrere la gent són “les càrregues normatives que s’han de complir avui en dia”: “Fan que les microempreses cada vegada ho tinguin més difícil”, lamenta.

L’excés de burocràcia

“L’excés de burocràcia mata els negocis. El que els passa als pagesos també és això. Nosaltres, les microempreses, ens ofeguem amb tants requisits burocràtics, molts no se’n surten, i si han d’externalitzar-ho amb algú de fora que els porti els papers, els negocis ja no són viables.” “Jo crec que aquí les administracions s’han passat de frenada, i ara que estem treballant pel projecte de la Capitalitat Europea del Comerç de Proximitat, de la qual nosaltres som impulsors i candidats, estem parlant amb moltes entitats europees i amb la Comissió Europea i ja veuen que s’ha de simplificar tot el tema normatiu.”

“A Catalunya i a Espanya tenim un problema de manca de formació en els oficis. Si no fos pels gremis que hem anat fent formació, això seria un desert, no quedaria ni un artesà alimentari”, diu Puig.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.