Economia

L’interès per l’or esperona el negoci de les caixes fortes

The Vaults Group obre a Barcelona el primer centre privat independent, no vinculat als bancs, de dipòsits de seguretat

La demanda està vinculada a la compra de metalls preciosos, però hi ha joves que hi guarden la contrasenya de criptomonedes

“Hi ha gent paranoica que pensa que un dia anirà al caixer i no sortiran diners”, diu Seamus Fahy

Un dels negocis tradicionals de les entitats financeres és el servei de custòdia d’articles de valor en caixes de seguretat de lloguer a l’interior de les seves cambres cuirassades. Però la prestació ha anat perdent interès en un sector que ha experimentat un intens procés de concentració i digitalització que l’ha portat a reduir i reconvertir les seves oficines en espais de cita prèvia no gaire diferents estèticament de les cafeteries.

I el cafè no lliga gaire bé amb les caixes fortes. En canvi sí que ho fa l’or. I això ho sap molt bé Seamus Fahy, un empresari irlandès que ha anat ocupant aquest nínxol de mercat que han descuidat els bancs, primer a la seva Irlanda natal, després al Regne Unit i ara a Barcelona, en el primer desembarcament al continent.

Barcelona Vaults disposarà inicialment de 800 caixes de seguretat de quatre dimensions diferents. Però la cambra cuirassada, que ha estat construïda per l’empresa catalana Ferrimax, permet ampliar l’oferta fins a 2.500 caixes, a mesura que es vagin ocupant.

The Vaults Group té una manera molt directa de detectar la seva clientela. Una altra pota de negoci del grup és la compra i venda de metalls preciosos, principalment or, però també plata, platí i pal·ladi. Ho fa a través d’internet i fa temps que a l’Estat espanyol va obrir fins a deu portals vinculats amb ciutats: la de Barcelona es diu Barcelonagold. “En cada lloc web tenim un formulari que el client que compra or pot emplenar i automàticament el posa en una llista d’espera per llogar una caixa de seguretat; la llista més llarga era la de Barcelona i no deixava de rebre correus de catalans preguntant quan disposaríem del servei de custòdia”, explica Fary.

Barcelona Vaults és al carrer d’Ausiàs Marc, molt a prop de la plaça d’Urquinaona, i per a la seva construcció han comptat amb l’assessorament d’Eduard Zamora Peral, consultor de seguretat i responsable de l’anàlisi de riscos i el compliment de la normativa per aquest projecte. Zamora Peral va ser durant trenta anys director de seguretat corporativa de Banc Sabadell i actualment és president del congrés de seguretat de Barcelona, Security Forum.

A la instal·lació de la capital catalana, que ha representat una inversió de dos milions d’euros, seguiran cinc projectes similars més, a Madrid, València, Sevilla, Màlaga i Saragossa, amb una inversió total de 10 milions d’euros.

Seamus Fahy, director general de The Vaults Group, explica que un 80% dels clients del seu negoci de l’or acaben contractant també els serveis de custòdia a la cambra cuirassada, per dipositar-hi els lingots. El preu anual d’una caixa de seguretat és d’uns 400 euros la de mida més reduïda.

Desconfiança

L’hòlding irlandès aterra a Barcelona en un moment oportú, segons entenen. D’una banda, hi ha la reducció de l’oferta per part del sector financer tradicional, que, segons Fahy, no té marxa enrere: “Les caixes de custòdia que els bancs oferien als seus millors clients és un servei intensiu en mà d’obra que ja no interessa”, explica. I, d’altra banda, la demanda s’ha anat allunyant progressivament de les entitats financeres després de la crisi del 2008: “El negoci de les caixes fortes es basa en la confiança, i la gent ja no confia en els bancs per guardar-hi els seus objectes de valor, prefereix companyies independents”, diu convençut el responsable del grup.

Del món digital al físic

A més a més, és una demanda que està creixent esperonada des de molts fronts, per exemple, i sorprenentment, el digital. En aquest sentit, Antonio de la Casa, màxim executiu i fill del fundador de Ferrimax, explica que la imatge associada a les caixes fortes on es guarden joies i diner negre no sempre es correspon amb la realitat del moment actual. “Rebem encàrrecs de famílies amb recursos que volen que els construïm habitacions protegides amb parets i sistemes de seguretat per guardar-hi, per exemple, or però també coses poc usuals fins ara, com la contrasenya de les criptomonedes, que si es perd o es roba pot significar un infortuni molt car”, explica De la Casa. Ferrimax, amb més de 45 anys d’història, ja ha fabricat més de 500 cambres cuirassades a tot el món, de diferents sectors d’activitat, grandàries i nivells de seguretat.

Ara bé, no tothom es pot permetre tenir una cambra cuirassada a casa seva, i alternatives com la que representa Barcelona Vaults poden estar en més bona posició també per aproximar el producte a les noves generacions que necessiten seguretat física respecte als riscos creixents de la ciberdelinqüència: “Molts joves estan redescobrint un servei que sovint associàvem als seus avis”, assegura el responsable de Ferrimax.

Por al col·lapse financer

Però la gran palanca del creixement de la demanda és la incertesa que genera un món cada cop més impredictible o, almenys, que es percep com a tal. “La principal raó per la qual hi ha gent que compra or i després contracta els serveis de caixa forta per posar-hi els seus objectes preuats a dins és la paranoia: és gent que té por que un lladre entri a casa seva, que un incendi cali foc a tot el que té, que es produeixi un terratrèmol o qualsevol altre desastre natural, o que hi hagi un col·lapse del sistema financer i que vagi a retirar diners a un caixer i no surti res”, explica Seamus Fahy.

L’empresa Barcelona Vaults donarà feina a vuit persones en una fase inicial, però els plans de creixement de la direcció fan preveure que augmentarà a una vintena en els pròxims anys.

Del petroli, als diamants, l’or i la seguretat
Seamus Fahy, graduat en ciències empresarials per la Universitat de Limerick (Irlanda), va començar la seva carrera professional a l’Irish National Petroleum Corporation, on va adquirir molta experiència en el comerç de productes petroliers i la dinàmica dels negocis a escala global. Així va descobrir el mercat dels diamants i va fundar Voltaire Diamonds. De retruc va detectar la caiguda de l’oferta de caixes fortes i va muntar The Vaults Group i el va vincular a la compra i venda d’or.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.