Contra xifrada
Jordi Garriga Riu
Robots al vostre servei
Els robots, tant en la seva branca industrial com en la de servei, van prenent posicions. L’any passat es van superar les 5.000 instal·lacions de robots industrials a tot l’Estat, amb un creixement del 48% respecte de l’exercici anterior, tot arribant als pics prepandèmics, segons dades de l’Associació Espanyola de Robòtica i Automatització (AER Automation). Així mateix, i això és encara més significatiu, el conjunt de la robòtica mòbil i social va experimentar un creixement del 17% (un 80% de les exportacions), dada que ens posa de manifest la potència de la indústria, fonamentalment radicada a Catalunya, on conviuen unes 150 empreses, que facturen uns 500 milions d’euros, i que té Barcelona com una de les tres principals ciutats europees quant a projectes, segons Acció. A Catalunya, ja serien unes 2.000 persones les que estarien treballant en empreses del sector, tant en indústria auxiliar com en fabricants, integradors o robòtica educativa.
Dins del segment de la robòtica de servei, és important assenyalar que la categoria de robots de servei per a ús professional s’està erigint en la gran protagonista, donat que suposa un 81% del total de vendes, amb un increment del 8% respecte del 2022. Amb tot, quant a instal·lacions, el volum més gran correspon a transport i logística, amb un 61%, mentre que la categoria de robots de consum arriba ja a un 16% i el d’hospitals representa el 10% de la robòtica de servei. En aquestes dues categories, les vendes es van doblar.
Pel que fa a l’àmbit de la robòtica industrial, hom pot observar que hi ha un clar procés de concentració sectorial, i només tres verticals representen el 87% de les instal·lacions, quan el 2022 eren el 80%. El sector líder és l’automoció, com ha passat durant els darrers quatre exercicis, i suposa més de la meitat de les vendes en robòtica industrial (53%). En aquest àmbit d’activitat, les unitats que s’hi van implantar el 2023 van registrar un creixement del 152% en termes interanuals.
En un segon lloc hi trobem el sector del metall, amb un 23% del total i un creixement del 14%. Pel que fa al sector de l’alimentació, tot i que segueix ocupant la tercera posició, com en exercicis passats, el cert és que el seu pes relatiu ha minvat, i ara és només de l’11%, sobre el total de robots industrials instal·lats.
Hi hauria altres sectors, com l’elèctric i electrònic, que ha registrat un remarcable augment del 158% en el nombre d’unitats instal·lades, amb expectatives de progressió.
A Catalunya, el 90% de les empreses del sector de la robòtica tindrien un perfil de pime i un 18% serien start ups. El 36% d’aquest teixit empresarial exporta als mercats globals i un 10% compta amb filials a l’estranger.