Economia

El sector TIC a Barcelona: més treballadors i molt ben pagats

La ciutat va guanyar 13.500 especialistes de perfil tecnològic l’any passat, més d’un terç dels quals arribats de fora de Catalunya

El sous del sector són 14.000 euros per sobre de la mitjana de Barcelona

Barcelona compta amb 122.185 professionals del sector digital, un 12,4% més que ara fa un any. La ciutat va sumar 13.500 especialistes de perfil tecnològic nous durant el 2023, més d’un terç dels quals van arribar de fora de Catalunya. Aquestes són algunes de les dades que apunta l’informe Digital Talent Overview elaborat per Mobile World Capital Barcelona, presentat avui per confirmar la capital catalana com un dels principals hubs a nivell europeu.

“L’any passat es van batre els rècords d’incorporació de talent digital a Barcelona, on gairebé 3 de cada 10 ofertes de feina són digitals i això ens situa en el top 3 europeu”, ha apuntat el CEO de MWCapital, Francesc Fajula. Concretament, les ofertes de feina del sector digital suposen el 29% del total, una xifra que només supera Londres (31%) i Amsterdam (30%) i que està clarament per sobre de la mitjana europea (25%). El 2023 es van publicar 34.192 ofertes de treball per a perfils TIC a Barcelona. Una xifra que, si bé és el doble que fa cinc anys, és un 13% menor que el 2022. En qualsevol cas, en conjunt, des del 2018 la disponibilitat de talent digital a Barcelona ha crescut en gairebé 55.000 professionals.

Les dades del Digital Talent Overview mostren l’impuls que estan generant en el mercat laboral les tecnologies emergents. com el Blockchain, el Cloud i la Intel·ligència Artificial, que són els sectors que més creixen (un 58%, 20% i 12%, respectivament). En paral·lel, el NewSpace, la Quàntica, els microprocessadors o el Sustainable Computing comencen a fer-se un lloc en el panorama laboral, segons el mateix informe, per bé que encara amb xifres modestes.

El perfil més demandat, però, encara és el de desenvolupadors Web i App, mentre que, a l’altre costat de la balança hi ha els especialistes en impressió 3D, que van caure prop del 60%. L’àmbit amb més escassetat de perfils, però, és el de la Ciberseguretat.

Progressant cap a la paritat

Barcelona compta amb gairebé 35.000 dones que exerceixen professions digitals, un 30,6% sobre el total del sector. Si bé encara està lluny de la paritat, els darrers cinc anys aquesta xifra ha augmentat gairebé vuit punts (eren el 22% l’any 2018) i s’alinea amb la mitjana dels principals hubs europeus, on la presència de talent digital femení ha millorat lleugerament i representa el 30,3%. Les professions TIC més feminitzades són el Màrqueting Digital (57%) i l’Experiència d’Usuari (45%), mentre que la Ciberseguretat (16%) i el Blockchain (18%) són els àmbits amb menys representació.

Els professionals digitals de Barcelona guanyen de mitjana 47.771 euros bruts anuals, gairebé 14.000 més que la mitjana de la ciutat (33.837 euros, segons dades de l’Ajuntament de Barcelona). L’estudi assegura que la capital catalana va ser la ciutat que va oferir els salaris més alts de l’Estat, seguida de Madrid.

Francesc Fajula es congratula de l’evolució de l’econsistema tecnològic a la ciutat, impulsat en part per l’arribada de diferents hub d’empreses internacionals. ment a la capital catalana. “Ens permeten tenir un ecosistema molt potent, consolidat i amb un alt creixement, perquè fa un efecte bola de neu: com més hubs i més start-ups hi ha, també hi ha més talent. I el talent crida el talent”, apunta el CEO de la Mobile World Capital, que rebla: “Estem fent les coses bé”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.