Lloret i Palafrugell, entre les ciutats amb les pensions més baixes
Lloret de Mar i Palafrugell són dues de les tres ciutats catalanes de més de 20.000 habitants amb les pensions més baixes, segons l’Observatori Social de les Persones Grans, que aquest matí ha presentat CCOO de Catalunya i del qual es fa ressò l’ACN. La pensió mitjana entre el col·lectiu de persones majors de 65 anys, que ja voreja el 20% de la població total de Catalunya, és de 1.419 euros. A Lloret de Mar, però, aquesta xifra es situa en 1.145 euros. La segueix Amposta, a les Terres de l’Ebre, amb 1.163 euros, i Palafrugell, amb 1.196. Sant Cugat del Vallès (1.727 euros), Sant Quirze del Vallès (1.695 euros) i Barcelona (1.586 euros), en canvi, són les ciutats amb les pensions més altes. CCOO reclama "reforçar" l'atenció a la gent gran i abordar problemàtiques com la dependència o la soledat no desitjada.
"A Catalunya hi ha 762.624 llars unipersonals amb població de 65 anys i més i les dades ens diuen que quasi el 23% de les dones de 65 a 79 anys viuen soles", ha posat sobre la taula el secretari general de CCOO de Catalunya, Javier Pacheco. "La solitud de la gent gran és un dels problemes més enormes, i també ho és el risc d'exclusió social i de pobresa que quasi és del 16,5% en majors de 65 anys", ha continuat Pacheco. "I es tracta d'un segment de la població que no té alternativa perquè no pot integrar-se al mercat de treball", ha puntualitzat el secretari general de CCOO de Catalunya, que també ha posat èmfasi en les dades de violència i maltractament contra la gent gran.
Prop de 1.500 víctimes de violència de 65 anys i més
"Estem parlant d'un total de 1.544 denúncies el 2023, amb 1.456 víctimes de 65 anys i més ateses. I podem observar un número molt superior de víctimes femenines respecte a masculines, sobretot en la franja de 65 a 79 anys", ha recalcat Pacheco. "I això només és la punta de l'iceberg, ja que la majoria de maltractaments no es denuncien. Hi ha maltractament en l'àmbit de la llar, masclista i també institucional", ha enumerat el secretari general de CCOO de Catalunya, que ha posat en aquest sac l'espera "interminable" de la Llei de dependència. "Uns 281 dies d'espera mitjana a Catalunya i un 27% de la població que no pot accedir a la prestació. Unes xifres excessives i inacceptables", ha reflexionat en veu alta Pacheco.
El difícil accés a les residències de gent gran ha estat un dels altres factors que ha destapat l'informe de CCOO de Catalunya, amb una reducció progressiva de les places públiques (del 17,20% del 2018 al 16,95% del 2022). "La tendència és acabar amb un dret de la ciutadania per convertir-se en un privilegi per qui pugui pagar-se una plaça privada", ha criticat el secretari general de CCOO de Catalunya. "Hem de definir ja quin és el grau de finançament que volem dedicar a l'atenció a la gent gran", ha sentenciat Pacheco. "Ja es va fer amb les pensions i ara s'hauria de fer amb la resta de serveis. Hi ha marge amb la recaptació d'impostos i a través d'una millora del sistema de finançament", ha puntualitzat el secretari general de CCOO.
"En aquest país no hi ha una crisi intergeneracional sinó de rendes", ha proclamat Pacheco, que considera fal·laç l'argument que per millorar les condicions de vida de la gent gran s'han de retallar drets i condicions a la gent jove. "Això no és veritat i s'ha demostrat amb la reforma de les pensions", ha apuntat el secretari general de CCOO de Catalunya. "Treball digne, més control del preu de l'habitatge i un nou sistema de cures serien els tres pilars de futur per a CCOO", ha conclòs Pacheco.