Economia

Iberia compleix 80 anys

La primera ruta entre Barecelona i Madrid s'operava amb tres avions Rohrbach Roland amb capacitat per a deu persones

Iberia compleix avui 80 anys des del dia que es va aixecar l'acta de la seva constitució. Des d'aleshores fins avui, l'aerolínia espanyola ha transportat més de 700 milions de passatgers.

L'empresari basc Horacio Echevarrieta va fundar la companyia, amb una ruta entre Madrid i Barcelona, i va mantenir gran part del capital de l'empresa durant molt de temps. L'alemanya Lufthansa tenia també una participació del 24%.

Després de la II Guerra Mundial, l'aerolínia va destacar per ser pionera en vols entre Europa i Amèrica Llatina, així com en la introducció del servei d'hostesses. El primer vol a l'altra banda de l'Atlàntic va ser a Buenos Aires i la seva durada era de 36 hores. Més tard es van sumar les rutes de L'Havana, San Juan de Puerto Rico i Mèxic. Iberia també va ser la primera companyia europea en oferir vols sense reserva i informació telefònica a l'usuari a través d'Infoiberia, actual Serviberia.

La primera ruta, operada amb tres avions Rohrbach Roland amb capacitat per a 10 passatgers i amb una velocitat punta de 205 quilòmetres per hora, va ser inaugurada pel rei Alfons XIII. La xarxa de vols de la companyia, però, va anar ampliant-se poc a poc a altres rutes cap al nord d'Àfrica, Canàries i Balears, així com destins europeus com Londres, Lisboa, Roma o París. Ja en els anys 70, Iberia volava també a Istambul, Atenes, Amsterdan, Dublín i Viena.

Liberalització
En els anys 90, la liberalització del mercat aeri a Europa i Espanya va transformar Iberia, que aconsegueix un important impuls gràcies a la celebració dels Jocs Olímpics de Barcelona, l'Exposició Universal de Sevilla i la capitalitat europea de la cultura de Madrid

L'inici del segle XXI va marcar un abans i un després en la història d'Iberia, amb la seva sortida a borsa a 2001, que culminava el procés de privatització i retornava la companyia a l'àmbit privat en el qual va néixer.

Actualment, Iberia vola a 104 destinacions a 41 països, a les quals se sumen 84 rutes més operades en codi compartit amb altres aerolínies.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.