ENOGASTRONOMIA
El castell d’Olèrdola reuneix els cellers que fan vi ancestral
El castell d’Olèrdola, al cor del Penedès, serà el marc demà de la III Trobada de Productors d’Ancestrals de Catalunya, en què es podran degustar els vins escumosos de 35 cellers elaborats amb tècniques de fa més de 500 anys, molt pròpies del nostre país.
“Les primeres dues trobades es van organitzar al celler de Cal Teixidor però l’espai ens va quedar petit i enguany ho farem en el marc del castell d’Olèrdola, on hi ha el Museu d’Arqueologia de Catalunya; quin millor lloc podríem trobar”, explica Victòria Ibáñez, una de les organitzadores, que, a més, és la vicepresidenta de l’Associació de Sommeliers de Catalunya (ASC) i la responsable d’aquesta entitat a la demarcació de Barcelona.
Assegura Ibáñez que el nou espai “permetrà descentralitzar la trobada, que serà més neutral perquè no es presentarà en un celler concret sinó en un museu i tots els cellers hi estaran representats igual”.
Segons aquesta sommelier els escumosos ancestrals són “d’una sola fermentació, a diferència dels escumosos elaborats de la forma anomenada tradicional, siguin cava o Corpinnat, que tenen doble fermentació. A França el vi ancestral se’l coneix com a Pet Nat o pétillant naturel”. Assegura l’experta que el vi escumós ancestral “és un vi històric nostre; és la primera fermentació que es fa en ampolla. És un vi molt divertit, generós, incisiu, és molt l’expressió d’aquest territori, del paisatge. Porta menys maquillatge, per dir-ho d’alguna manera, és el que té la bombolla d’origen, que no està afegida”.
Victòria Ibáñez explica que l’escumós ancestral “és molt versàtil” i que pots començar a prendre’l per acompanyar un aperitiu i pots acabar brindant a les postres”. “És un vi que potser molts cellers feien –i encara fan– i no es venia i se’l prenia la família perquè sempre es donava més importància a la doble fermentació, amb més criança, més envelliment. Però el reivindiquem perquè és més irreverent i molt adequat per a persones que s’inicien en el món del vi”. Manté que els “productors joves” que ara mateix tenen molta força a casa nostra i moltes idees noves “l’estan promocionant”. Al mateix temps aquests vins preserven la tradició i enriqueixen la diversitat.
Com en la majoria de cites al voltant del vi, el maridatge amb la gastronomia és imprescindible i una de les atraccions que mouen més gent. En aquesta trobada a Olèrdola, doncs, també s’hi podrà trobar una oferta gastronòmica elaborada amb producte de proximitat per la taverna Mam del Bo, de Sant Llorenç d’Hortons, dissenyada especialment per complementar la degustació dels vins presentats.Entre els productors que mostraran el seu producte hi ha els cellers Bàrbara Forés, Anima Mundi, Cal Teixidor, Can Sumoi, Mulet Viticultors, Dasca Vives, Lavinaventura Vins, Lucy Chilvers, Raimones, Finca Parera, Amat & Montané, Blai de Montferri, Anna Rosell, Arrelats, Can Suriol, Gritelles, Vega de Ribes o Heretat Mascorrubí.“Celebrar la III Trobada de Productors d’Ancestrals de Catalunya al castell d’Olèrdola, al Penedès, bressol de la viticultura a Catalunya, és un reconeixement a tots els productors que, any rere any, defensen aquest vi escumós natural i únic i als que s’hi han sumat en les últimes collites, enriquint, encara més, la diversitat i qualitat dels vins ancestrals”, mantenen els organitzadors d’aquesta cita