economia
La família Grífols i el fons Brookfield estudien una opa pel 100% de la multinacional
Així ho han comunicat a la Comissió Nacional del Mercat de Valors, que n’ha suspès la cotització de manera immediata
L’objectiu seria poder excloure la companyia de la borsa
La Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) ha suspès aquest matí “cautelarment, amb efectes immediats” la cotització de Grifols davant una possible adquisició d’accions de la multinacional farmacèutica catalana per part del fons canadenc Brookfield amb la intenció de poder excloure-la de la borsa, després que així ho hagi informat la mateixa companyia minuts abans a l’organisme regulador. La multinacional canadenca és un dels fons més grans del món, amb 200.000 milions de dòlars de béns sota la seva administració, centrats en propietats, energies renovables, infraestructura i capital privat.
El consell d’administració de Grifols es va reunir ahir de manera extraordinària després de rebre una petició dels accionistes de la família Grífols i de Brookfield Capital Partners per iniciar un procés de ’due diligence’. D’acord amb la informació facilitada al consell regulador, totes dues parts han acordat la possibilitat de llençar una oferta pública d’adquisició d’accions (opa) per a tot el capital social de Grifols, per la qual cosa ja van sol·licitar al CNMV l’accés a certa informació. En tot cas, la companyia ha deixat clar en el seu comunicat que “a data d’avui desconeix si es durà a terme o no aquesta operació” ni les condicions en què es concretarà, en cas que tiri endavant.
La multinacional catalana té un valor en borsa d’uns 5.500 milions d’euros, xifra que no té en compte el seu important deute, que al tancament del primer trimestre del 2024 pujava a 9.811 milions, segons els criteris de l’acord de crèdit de Grifols amb els creditors. Divendres passat, les seves accions van tancar amb una alça del 4,17%, fins als 8,99 euros, després que el 27 de juny van caure fins als 8,3 euros, quan l’agència Moody’s va rebaixar la qualificació de la companyia des de B2 fins a B3, totes dues considerades bo especulatiu, arran del seu elevat apalancament.
Si prospera l’opa ara anunciada, la família Grífols podria acabar amb la muntanya russa borsària on està instal·lada des que a principi de gener el fons baixista Gotham City publiqués un informe en què l’acusava de manipulació comptable. La denúncia va portar també la CNMV a obrir una investigació i a fer un seguit de retrets i recomanacions a la multinacional a l’hora d’informar sobre els seus resultats, si bé no va trobar errors significatius en els comptes. Tot i haver-se recuperat en part de la caiguda inicial del valor de l’acció i d’haver tancat la venda per 1.680 milions del 20% de Xangai Raas, la firma amb seu a Sant Cugat del Vallès, encara no s’ha vist lliure de les tensions financeres.
La família Grífols controla ara, juntament amb un grup de directius, al voltant del 30 % de la companyia, mentre que altres accionistes significatius són el fons Capital, BlackRock, Europacific i Rokos Global. Des del maig les regnes de la multinacional les porta un nou conseller delegat, Nacho Abia, que ha situat com a prioritat l’equilibri financer. La seva arribada va coincidir amb la retirada de les posicions executives a la companyia dels membres de la família fundadora.
Entretant, el ministre d’Economia, Carlos Cuerpo, ha recordat aquest matí que l’empresa Grifols està pendent d’una anàlisi de la CNMV. Preguntat en una trobada informativa d’Europa Press, Cuerpo ha demanat “prudència” fins que es conegui el resultat d’aquest informe, que analitza tant la situació de la companyia com les acusacions formulades per Gotham City. “Dins del marc de la llibertat d’empresa i de la llibertat de mercat, si l’empresa considera que això pot ser una bona via cap a endavant per reforçar la seva posició i avançar precisament pel que fa a aquesta estabilitat de mercat que necessita, benvingut sia”, s’ha limitat a assenyalar Cuerpo sobre l’operació.