Economia

Arquia tindrà aviat la seva versió en banca digital

El banc està immers en el projecte d’una marca digital, per adreçar-se a les noves generacions de professionals

L’entitat compta a culminar el seu pla estratègic, que es tanca el 2026, amb un negoci gestionat de 5.000 milions

L’entitat exposa que la seva identitat es basa en la proximitat i l’alta especialització

Arquia Banca està treballant en el projecte d’impulsar el negoci bancari en línia a través d’una marca digital. Com avança Xavier Ventura, director general de l’entitat financera, “la gent d’una certa edat vol unes coses i els més joves unes altres, i nosaltres el que volem és captar un perfil de professional diferent al que tenim ara, i per això estem explorant tot l’univers fintech per veure qui ens podria ajudar a tirar endavant aquest projecte.”

En aquesta nova iniciativa, també hi podrien participar correduries, gestores o asseguradores per compartir clients i serveis. La nova Arquia on line podria ser una realitat entre la segona meitat del 2024 i el 2025, si bé “no tenim pressa, perquè al capdavall la banca personalitzada segueix sent el nostre tret característic, nosaltres fugim de l’estandardització del sector.”

Mantenir el ritme

De moment, l’entitat vol mantenir el ritme de creixement que la va dur a tancar el 2023 a tancar amb un benefici net de 20,5 milions euros, un 73% més que l’exercici anterior, amb un volum de negoci gestionat de 4.046 milions d’euros. Un creixement basat en l’augment de la base de clients, que ara es troba en els 110.000: “en el primer trimestre d’enguany, hem crescut un 40% respecte del darrer del 2023 i un 80% interanual.” Per seguir captant nous clients, Arquia ha comercialitzat un dipòsit amb una remuneració a sis mesos del 3,50% TAE. Aquesta seria una eina, entre altres, per complir amb les expectatives del pla estratègic 2023-2026, que hauria de culminar tot assolint un pic de negoci gestionat de 5.000 milions d’euros: “al tancament del 2026, tenim l’objectiu d’incrementar un 38% el volum de negoci, un 39% el benefici net i assolir un increment del 18% en la base de clients.”

Ser pròxims

Xavier Ventura insisteix que el model de banca de proximitat d’Arquia permet mantenir-se ferm en el propòsit de créixer orgànicament. A la vista de la comparativa de les xifres d’Arquia i les del sector, “podem veure que nosaltres creixem un 73%, mentre que el sector ho fa en un 50%. Que, de mitjana, la banca ha reculat un 4% en préstecs i també en dipòsits, mentre que nosaltres hem crescut un 7% en préstecs, i un 1% en passiu. Pel que fa als fons d’inversió i plans de pensions, si el sector ha crescut un 8%, nosaltres ens hem enfilat un 20%.”Xavier Ventura exposa que “durant els anys de tipus negatius, la temptació podia ser anar a conrear segments de mercat que no són els propis, de més risc, i nosaltres ens hem mantingut fidels al model adreçat a professionals de renda mitjana-alta, de banca de proximitat, com la que s’ha fet des de sempre, en què convidem al client que ens vingui a veure.”

Vestits a mida

Proximitat per exercir la màxima especialització. “Quan coneixes bé el professional, li pots oferir aquell producte que li cobrirà les necessitats específiques del seu ofici: un arquitecte que va a concurs públic, en el darrer moment, de pressa i corrents, pot necessitar un aval. Un advocat del torn d’ofici necessita un avenç de la remuneració que rep de l’administració de justícia.” Així mateix, pel que fa a les farmàcies, un altre segment que cobreix l’activitat comercial d’Arquia, “els financem la robotització de la gestió dels seus estocs.”

Una fita important en la trajectòria d’Arquia va ser l’adquisició, a finals del 2017 de Caixa d’Advocats, però hi ha hagut altres operacions, com la de l’EAFI Profim, que va servir per obrir la divisió de banca privada. En ser interrogat sobre la possibilitat de noves adquisicions, Ventura reconeix que “ens mostrem sempre actius, però no volem créixer per créixer. Allò que puguem adquirir ha d’aportar alguna cosa al model de negoci. Després de la recent obertura d’una oficina a Burgos, Arquia, que ja compta amb 37 oficines repartides per tot l’Estat, a més a més de 13 agències financeres, “té previst obrir-ne dues més d’aquí al 2026, i ens trobem en la reflexió de si hem d’obrir a capitals de província o a grans ciutats que es troben al voltant de grans nuclis.” Xavier Ventura creu que els resultats de la banca enguany seran millors que els de l’any passat, fins a un 10% en les seves previsions, i que “els possibles retrocessos en el sector potser els veiem l’any 2026, en aquelles activitat que no hagin compensat la baixada de tipus d’interès amb un creixement del volum de negoci.” Al voltant de la la possible adquisició de Banc Sabadell per part de BBVA, Xavier Ventura explica que “cada vegada que hi ha una fusió, i més es concentra el sector, són més valorades les entitats amb un model diferent, que tenen capacitat de fer un vestit a mida al client. Ho pogut percebre durant aquests darrers anys.”

Arquia
L’entitat va néixer a partir de l’antiga cooperativa de crèdit Caixa d’Arquitectes.
4.046
milions d’euros de volum de negoci
246
treballadors
1983
any de fundació

Alta solvència

Al tancament de l’exercici del 2023, amb un benefici de 20,5 milions d’euros, un 73% més que l’any anterior, la ràtio de solvència d’Arquia Banca es va mantenir en el 17,5%, un percentatge que se situa molt per damunt del que estipula la regulació. La liquiditat estructural es va situar en el 248%, i la rendibilitat financera (ROE) va créixer fins el 12,6%, la millor xifra assolida en els darrers vint anys. L’increment de la concessió de crèdits durant el 2023, fins al 7%, la morositat es van mantenir molt baixa respecte dels comparables del sector, en el 3,15%. Enguany fins i tot ha davallat, i ha caigut al 2,60%, a data del 30 de juny. A la junta d’accionistes que es va celebrar al mes de juny, hom va aprovar el pagament d’un dividend de 4 milions d’euros, a càrrec del resultat de l’exercici passat, cosa que suposa un payout del 20%. Del total de volum gestionat l’any passat, de 4.046 milions d’euros, 875 corresponen a préstecs i crèdits, 2.194 a dipòsits de clients i la resta a fons, plans i altres inversions.

El grup Arquia està configurat per Arquia Banca, Arquia Gestió, Arquia Pensions, Arquia Banca Mediació, Arquia Immobles i Arquia Gestió d’Actius.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.