Economia

Carmen Sánchez

Directora del Consorci de teràpies digitals DTx

“«Start-ups» de noves teràpies digitals han hagut de marxar”

“La falta d’un marc regulador que dicti els processos impossibilita que la innovació d’aquests tractaments arribi al mercat”

“Farmacèutiques, tecnològiques, empreses científiques i associacions de malalts creen un consorci per impulsar-les”

El perfil
Llicenciada en enginyeria biomèdica per la Universitat Pompeu Fabra, MSc en innovació i emprenedoria en enginyeria biomèdica per la Universitat de Barcelona i MBA en gestió internacional, ha desenvolupat la seva experiència en innovació sanitària i solucions de salut digital. Actualment lidera el Consorci DTx, aprofitant la seva àmplia experiència en terapèutica digital per facilitar l’accés al mercat de solucions de salut digital a l’Estat espanyol.
Les teràpies digitals van fer eclosió amb la pandèmia i països com ara els EUA i Alemanya estan més avançats
Dirigeix el Consorci DTx, amb seu a Barcelona, que aspira a promoure la implementació de teràpies digitals. Què són les teràpies digitals?
Són programaris o aplicacions mòbils que serveixen per tractar o prevenir un ampli espectre de malalties. Ara com ara, n’hi ha per tractar més de quinze patologies.
Què aporten de diferent respecte a altres solucions de salut digital?
Doncs que s’han d’adherir a uns criteris d’avaluació i resultats clínics amb uns estàndards similars als que tindria un producte farmacèutic. S’ha de demostrar que l’efecte sobre la salut del pacient és significatiu i positiu. Aquestes teràpies donen eines als professionals sanitaris per estalviar temps i recursos en processos repetitius, milloren el seguiment dels tractaments del malalt i incorporen tecnologies avançades com la IA, gestió de dades. A vegades es fan servir dispositius independents o d’altres en col·laboració amb un fàrmac i aleshores parlem d’una teràpia digital amb un efecte sinèrgic.
En quin tipus de malalties s’utilitza més?
En tot el que és l’àmbit psicològic, amb teràpies cognitivoconductuals per tractar ansietat, depressió i insomni, o per a problemes de salut mental que acompanyen altres malalties com el càncer, els trastorns digestius i malalties rares. També s’utilitza en tot el que té a veure amb la rehabilitació, la millora de la condició física, el pre i el postoperatori... La cardiometabòlica és una altra de les àrees en què està desenvolupat.
Hi ha alguna teràpia en què no es recomani?
En certs trastorns psicològics de nens o en poblacions vulnerables. Als EUA, de fet, que estan més avançats en aquest tema, diferencien entre teràpies digitals i teràpies digitals de prescripció. Aquí van totes per la via de la prescripció.
El consorci que dirigeix neix de la interacció dels diversos actors dins de l’ecosistema de les teràpies digitals. De qui estem parlant?
H
i ha farmacèutiques, empreses tecnològiques, start-ups o consultores de salut com Almirall, Angelini Pharma, Bayer, Boehringer Ingelheim, Chiesi, Ferrer, GSD Health, Opinno Healthcare i Pfizer, Telefónica i Vodafone, i també diverses organitzacions de malalts. I recentment hem creat un comitè científic de professionals sanitaris. Volem que es desenvolupi l’ecosistema de teràpies digitals, que les empreses del sector puguin créixer i que les teràpies puguin arribar a tots els pacients, que no es quedi només en la sanitat privada. És un projecte molt col·laboratiu en què empreses competidores treballen conjuntament.
Per què creeu el consorci a Barcelona?
La majoria dels fundadors tenien la seu a Catalunya, que a més és un referent global en clau de hub de biotecnologia i que ha estat pionera en la digitalització del seu sistema de salut. De fet, Catalunya és el primer territori de l’Estat que ha creat l’Agència de Valor i Tecnologia Sanitària, per avaluar la salut digital. I, a més, hi ha start-ups que ja tenien una certa consolidació.
Quines són les limitacions que té l’ecosistema?
Ens hem trobat que hi havia start-ups amb programaris molt innovadors que no tenien manera d’accedir al mercat i han acabat marxant a altres països on ja hi ha sistemes de salut que inclouen aquestes teràpies o són adquirides per les asseguradores. Aquí és molt difícil i volem que la situació doni un tomb. En tots els països és bastant recent. S’ha creat després de la pandèmia, amb l’eclosió de la digitalització. Als EUA hi ha un ecosistema molt gran, a Alemanya hi ha més de 50 teràpies digitals reemborsables pel sistema públic de salut, França també està desenvolupant el seu marc... Nosaltres en reclamem un perquè l’ecosistema pugui créixer i els productes tinguin un accés clar al mercat.
Aquí no hi ha marc regulador?
Sí que es poden comercialitzar les teràpies digitals, perquè es consideren dispositius mèdics, però és una autorització insuficient. El nostre mercat no està definit per fer una inclusió en la cartera nacional de serveis del sistema nacional de salut ni té definits quins són els processos d’aprovació. Ara només es fan servir en la sanitat privada o en algunes proves pilot en la sanitat pública que no han escalat.
Teniu algun compromís per part de les administracions per definir-ne el marc?
Hi ha interès, però no hi ha res en concret. Hi hem estat treballant tant a escala estatal, ja que la incorporació a la cartera de serveis públics depèn de l’Estat, com amb les comunitats autònomes, perquè són les pagadores i hi tenen molt a dir.
Heu publicat un llibre blanc sobre les teràpies digitals en què feu un seguit de propostes d’impuls.
És un instrument que ara ens permetrà seguir amb la nostra tasca de difusió i impulsar aquest marc regulador, que creiem que s’ha de definir a través de processos participatius de diversos agents, com hem fet amb el nostre consorci.
Una de les propostes és que les teràpies digitals entrin en la formació de les professions sanitàries i que s’hi doni visibilitat. Hi ha resistència entre el col·lectiu pel que fa a l’ús d’aquesta eina?
Sí que hi ha una primera barrera de resistència, que és habitual quan sorgeix una qüestió tan innovadora, però el que hem vist és que, de seguida que la coneixen, s’adonen dels beneficis que genera optimitzar els processos. Per això, el nostre comitè científic té previst participar en taules rodones de diversos congressos mèdics estatals per tal de donar a conèixer les teràpies digitals com a noves eines per dur a terme la seva pràctica diària.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia