Economia

ECONOMIA

Comença la campanya de la pera llimonera a Ponent, amb una previsió de 15.000 tones

La producció ha caigut per culpa de la sequera, però s’esperen bons calibres i molt bona qualitat

La collita de la pera llimonera, una de les varietats emblema de les terres de Lleida, comença aquesta setmana amb unes previsions de tones, prop de 15.000, que estan per sota de la xifra de l’any passat. Tot i això, es preveu una campanya amb bons calibres i una “molt bona” qualitat, característiques que compensen la caiguda de la producció que, segons Unió de Pagesos, en algunes finques arriba fins al 40%.

Aquesta davallada ve marcada pels efectes de la sequera de l’any passat ja que durant l’estiu els arbres no van poder definir bé el borró floral i això ha fet que enguany tinguin menys fruita. Per contra, la fruita que ha quedat ha pogut créixer més i té millor sortida comercial. D’altra banda, la tempesta de fa una setmana va afectar unes 400 hectàrees de pera del Segrià, bona part d’aquesta varietat.

Unió de Pagesos (UP) estima una caiguda de la producció de la pera llimonera d’entre el 30 i el 40%. Aquests percentatges doblen el 15% de caiguda que preveu Afrucat i Acció Climàtica, que calcula que es colliran 14.458 tones d’aquesta varietat (l’any passat se’n van collir 17.103). En general, el Departament preveu una davallada mitjana de la producció de pera d’un 33%.

És una campanya “normal” pel que fa a qualitat i mida, però “molt fluixa” en quant a producció, ha explicat a l’ACN el responsable de Fruita Dolça d’Unió de Pagesos, Jaume Gardeñes, que ha afegit que en comparació amb un any normal, on a la seva finca dels Alamús (Segrià) cull de mitjana 25.000 quilos per hectàrea, enguany es quedarà entre 14.000 i 15.000. Aquesta falta de quilos, ha assenyalat Gardeñes, es deu a les altes temperatures de l’any passat que van fer que el borró floral dels arbres “no s’arribés a fer bé”. En canvi, la fruita que ha quedat ha pogut créixer amb millors condicions, ja que a l’haver-hi menys fruits, “l’arbre té més força”. “Per això comercialment són més bonics i de més alta qualitat per la mida”, ha indicat el responsable d’UP.

D’altra banda, la producció caurà encara més a les zones del Segrià afectades per la pedregada de principis de juliol. Va afectar més de 1.400 hectàrees de fruita dolça, de els quals unes 400 de pera, la majoria de la varietat llimonera, segons ha indicat Gardeñes. Un altre problema afegit de la campanya d’enguany és la dificultat que es troba el sector per trobar mà d’obra.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ECONOMIA

Preacord d’ERO a Vodafone, que es sotmetrà a votació de la plantilla

Barcelona
ECONOMIA

Barcelona ha executat el 47% dels 276 milions que gestiona dels Next Generation

Barcelona

El cost de la vida creix un 0,6% el juny a la demarcació

girona
ECONOMIA

Inici de la campanya de la pera a Ponent, amb una previsió de 15.000 tones

Els Alamús
economia

Els congressistes gaudiran de promocions i descomptes al comerç local

girona
economia

La Fundació Habitatge Social alerta del risc de la manca d’habitatge social

Barcelona
Economia

El govern acorda un préstec amb el BEI per fer 4.300 pisos de lloguer social

barcelona
Economia

La compravenda d’habitatges cau un 24,5% al maig

barcelona
Husamm Dabbagh
FUNDADOR DE BIOPHENOLICS

“Hem creat l’eina contra l’envelliment prematur”