Economia

Espanya es desmarca

CRISI FINANCERA

Els quinze països de l’Eurogrup van adoptar ahir un paquet de mesures anticrisi inspirat en el pla britànic durant la reunió d’emergència celebrada ahir a París. Es tracta d’un pla d’atac comú per salvar el mercat financer que els governs de l’eurozona podran aplicar “amb flexibilitat”, segons va precisar ahir el president francès, Nicolas Sarkozy.

Mentre la nacionalització parcial dels bancs era adoptada com a mesura comuna, que aplicaran Regne Unit, Alemanya, França, Itàlia, Portugal i Noruega, el ministre espanyol Pedro Solbes va decidir ahir descartar-la en el context estatal, ja que va considerar que les entitats financeres espanyoles no passen dificultats de capitalització. “Espanya no necessita fer-ho”, va explicar Solbes des de Washington, on participava en l’assemblea anual de l’FMI.

Garanties per al deute
Tot i així, Solbes es va mostrar favorable a la intervenció bancària als països europeus, perquè considera que resultarà “fonamental” per retornar “la confiança” i permetre que “el sistema funcioni millor”. Des de París, el president espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, va anunciar que el govern central garantirà el deute nou dels bancs fins a final del 2009 per donar fluïdesa al mercat interbancari.

Els països de l’eurozona es van comprometre a salvar tots els bancs que voregin la fallida a través d’una recapitalització, que conduirà a una nacionalització parcial amb caràcter provisional. “No és un regal als bancs, sinó una mesura per permetre que funcionin”, va aclarir Sarkozy, que va qualificar el paquet anticrisi “d’esforç sense precedents”.

A canvi d’entrar en el capital de les societats en dificultats, els governs exigiran als bancs un compromís formal perquè atorguin crèdits a particulars i pimes. L’Eurogrup també va apostar per garantir els crèdits interbancaris –avui pràcticament bloquejats— durant un període temporal, que hauria de finalitzar el desembre del 2009.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.