Economia

viticultura

El vi i el cava a Catalunya generen 3.200 milions de negoci, el doble que el 2016

En total hi ha 1.384 empreses que es dediquen al sector, un 62 % més que el 2016

Donen feina a 10.460 treballadors

El sector de vi i el cava de Catalunya genera un volum de negoci de 3.267 milions d’euros anuals, cosa que equival a l’1,2 % del PIB, segons un document de la Generalitat fet públic a principis de juliol, unes dades que apunten que el negoci s’ha duplicat des del 2016, que és l’ any en el que es va radiografiar aquest sector per última vegada.

Aquesta és una de les dades de l’estudi La cadena de valor vitivinícola a Catalunya, elaborat pel Govern i del que n’informa l’agència EFE, que repassa l’estat de salut del conjunt d’empreses i organitzacions relacionades amb la cultura de la vinya, verema, vinificació, fermentació, emmagatzematge, embotellament i comercialització de vins i caves.

En total, hi ha 1.384 empreses que es dediquen al sector, un 62 % més que el 2016, i que donen feina a 10.460 treballadors.

La majoria de les empreses tenen més de 10 anys de vida i el 95,7 % de companyies catalanes d’aquest àmbit són pimes.

El 86,3 % dels negocis es dediquen a la producció i elaboració de vi i cava i facturen el 89,5 % del total de volum de negoci, alhora que ocupen el 92,4 % dels treballadors.

Els cellers són el tractor de l’ecosistema i aglutinen el nombre més gran d’empreses, volum de negoci i llocs de treball.

Segons l’informe, la meitat de les empreses del sector vitivinícola són exportadores i, el 2023, les exportacions catalanes de vi i cava van sumar 615 milions d’euros, cinc vegades més que el volum d’importació d’aquests productes.

Durant la darrera dècada, Catalunya ha exportat el 21,1 % del total de vendes de vi i cava de l’Estat i és el territori líder en nombre d’empreses que fan negoci internacional i en volum de negoci generat.

Alemanya, els Estats Units, Bèlgica, el Regne Unit i el Japó són les principals destinacions dels vins i caves catalans.

Les 11 denominacions d’origen competència de la Generalitat concentren el 41,5 % del total d’ampolles de vi consumides, segons dades de l’Institut Català de la Vinya i el Vi.

El document de la Generalitat també apunta que el sector vitivinícola català s’esforça per introduir solucions per afavorir la sostenibilitat del procés, així com noves tecnologies per millorar els controls dels cultius i la traçabilitat dels productes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.