Economia

Agricultura

Arrenca la collita d’ametlla a Lleida amb bona previsió als camps de regadiu

Les finques de secà, en canvi, encara arrosseguen els efectes de la sequera

Aquesta setmana ha començat la campanya de collita de l’ametlla a les comarques de Lleida i la previsió és assolir produccions altes i bons calibres en la majoria de les varietats dels camps de regadiu, segons ha explicat a l’ACN el responsable de fruita seca de l’associació agrària de Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC), Xavier Cullerés. En canvi, les finques de secà encara arrosseguen els efectes de la sequera, amb arbres morts que no s’acaben replantant. Segons l’informe de la Generalitat del mes de juny, la previsió de collita d’ametlla a les comarques de Lleida està sobre les 24.000 tones, unes 6.570 més que l’any passat.

A les finques de regadiu es preveu que totes les varietats, excepte la Vairo, assoleixin bones produccions i calibres. “Enguany l’ametlla s’ha desenvolupat bé”, ha apuntat Cullerés. Els pagesos han començat la collita amb varietats primerenques com la Vairo, que enguany no té una gran producció. Posteriorment, el sector treballarà sobre altres varietats com la Constantí, amb un índex de producció més alt.

A les zones on els pagesos no tenen la possibilitat de regar, però, encara es pateix una sequera “important”, i el responsable de fruita seca de JARC considera que cultius d’aquest tipus seran “testimonials” si el pagès no inverteix en instal·lacions de reg. “Cada any les finques arriben més apurades, els arbres es moren i la gent no els replanta”, ha assegurat Cullerés.

La campanya ha arrencat amb preus que se situen sobre els quatre euros, el que suposa un euro més que l’any passat i la quantitat mínima per cobrir les despeses. Per això, ha destacat Cullerés, “si la producció és la que toca, estaríem per damunt dels costos”.

Durant els darrers anys, la tendència de pagesos que han apostat per canviar cultius de fruita de pinyol pels ametllers ha augmentat. “L’ametlla necessita poca mà d’obra”, ha explicat Cullerés, qui també ha apuntat que en una explotació de fruita de pinyol d’unes 20 hectàrees es necessiten entre 10 i 15 persones per collir, esporgar i aclarir, mentre que en el cultiu de fruita seca aquestes tasques estan mecanitzades. “Una sola persona ho pot assolir tranquil·lament i li sobra temps”, ha assenyalat el responsable de fruita seca de JARC.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia