Economia

Castells creu que l'Estat hauria d'injectar diners a bancs i caixes per solucionar els problemes de liquiditat del sistema financer espanyol

Economia

El conseller d'Economia i Finances, Antoni Castells, creu que l'Estat hauria d'injectar diners a bancs i caixes per solucionar el problema de liquiditat que té el sistema financer espanyol. Segons Castells el sistema financer espanyol és sòlid i solvent, però fins fa poc anava a buscar els recursos a l'estranger i ara que els mercats financers s'han tancat té problemes de liquiditat. "Això pot provocar problemes a moltes empreses que tot i tenir comptes de resultats molt bons necessiten finançament que ara no obtenen", ha dit el conseller. Castells ha fet aquestes declaracions al programa Els matins de TV3.

Castells ha assegurat que "hem de reflexionar a fons si el motor econòmic ha estat massa especulatiu i poc productiu". "Era un motor sense regles, sense mecanismes de control, sense fonaments productius de veritat", ha afegit el conseller. Respecte a l'abast de la crisi, el conseller ha dit que "potser encara no es coneix del tot i només cal veure com s'ha anat fallant en els pronòstics perquè hi ha molts elements d'incertesa".

Segons el conseller, la crisi del sector immobiliari ha afectat molt la Generalitat perquè els ingressos per impostos immobiliaris, que representen un 20% dels ingressos de l'administració catalana, han baixat entre un 40 i un 50%. "I això representa un descens real d'un 10%, que és molt", ha dit Castells, que ha afegit que enguany "els pressupostos de la Generalitat seran austers". Segons Castells la sobreoferta immobiliària només es pot reduir baixant preus" i per sortir de la crisi "cal ser més competitius". "Això implica que s'han de fer uns esforços que han de ser compartits entre empresaris i treballadors".

Castells ha dit que espera tenir un nou sistema de finançament per a l'1 de gener del 2009 i ha assegurat que "tots hauríem de posar la política de partit al servei del país". "És important que anem junts i la prova és que alguns es posen molt nerviosos". Respecte a les queixes dels ajuntaments i la reivindicació del món local de participar més del finançament, Castells ha dit que tenen tota la ró i que és un problema que s'arrossega "des de fa 30 anys".

Castells no creu que a Catalunya hi hagi cap fusió entre caixes a causa de la crisi i ha recordat que les 10 entitats catalanes estan sanejades i van bé. Amb tot ha afegit que són entitats privades i que "no s'han de descartar" possibles fusions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.