Economia

economia

Treballador autònom: cinc vegades menys de baixa

“Els autònoms no poden estar de baixa.” Quantes vegades hem sentit aquesta frase, que les xifres fan certa? Un estudi de Pimec sobre la feina per compte propi així ho demostra i posa de manifest que els autònoms agafen menys baixes per incapacitat temporal però d’una durada més llarga que els treballadors per compte d’altri. L’estudi El treball autònom a Catalunya, elaborat per l’Observatori de la Pime de Catalunya, de Pimec, que indica que hi ha 11,6 baixes mensuals per cada 1.000 autònoms catalans, xifra que puja fins a les 51,2 per cada 1.000 en el cas dels treballadors del règim general. En canvi, quan agafen la baixa, els autònoms hi estan de mitjana 82,2 dies, mentre que la mitjana dels assalariats és de 56,4. “Aquestes dades demostren que el col·lectiu de persones autònomes només agafa la baixa quan la malaltia té una incidència molt important”, va destacar Elisabet Bach, presidenta de Pimec Autònoms, en la presentació de l’informe.

L’estudi El treball autònom a Catalunya indica que la comunitat se situa lleugerament per sobre del conjunt d’Espanya en relació amb les baixes laborals per incapacitat temporal. Fent una comparació entre comunitats autònomes, l’estudi explica que l’any 2023 la comunitat autònoma amb més incidència va ser Navarra, amb 14,4 baixes per cada 1.000 treballadors autònoms. La comunitat que menys incidència va tenir va ser les Balears, amb 7,6 baixes. En tot cas, l’estudi també constata que entre el 2019 i el 2023 a la majoria de les comunitats hi ha hagut increments de les baixes dels autònoms del 10%.

L’estudi inclou una enquesta de la qual es desprèn que el 65% dels autònoms s’han posat malalts una vegada o més, i pràcticament la meitat no han agafat la baixa laboral en els últims anys. A més, només una de cada cinc persones autònomes ha gaudit del permís de maternitat o de paternitat.

Segons Pimec Autònoms, els resultats indiquen les dificultats econòmiques i de gestió de clients que suposa per als autònoms agafar la baixa. “Les persones autònomes treballen quan poden i, en menor grau, cessen de manera provisional la seva activitat i reben ajuda de manera informal per part d’altres persones”, indica la patronal. Per tot plegat, Bach defensa la necessitat de “millorar les condicions de prestacions i el seu accés per tal que es cobreixin millor les necessitats i la situació del col·lectiu”.

El nombre d’autònoms ha crescut des del 2012, i va arribar als 559.770 el desembre del 2023. Malgrat una baixada temporal el 2020 a causa de la pandèmia, la tendència general ha estat de creixement. Tot i així, en la darrera dècada, la proporció de treballadors autònoms respecte al total d’afiliats ha disminuït. Tot i un petit creixement entre el 2012 i el 2014, la tendència ha estat a la baixa, amb un repunt el 2020. El 2023, el percentatge d’autònoms era del 15,2%, comparat amb el 16,3% el 2020.

El 2023, el sector primari va representar el 4,2% dels autònoms, amb una baixada del 7,8% des del 2019. La indústria va ser el 6,6%, amb una disminució del 10,7%. La construcció va ser el 12,5%, amb un augment del 2,8%, mentre que els serveis van representar el 75,3%, amb un augment del 3,0%.

La distribució d’edat dels autònoms el 2022 mostra un envelliment significatiu: només l’11,8% són menors de 34 anys, mentre que el 64,0% tenen més de 45 anys. Això reflecteix una dificultat consistent per als joves per ingressar com a autònoms. Pel que fa a la percepció en relació amb la situació econòmica, només una de cada tres persones autònomes cobreix perfectament i sense cap problema les seves necessitats econòmiques amb els ingressos que obté procedents de la seva activitat, però més de la meitat estalvien. Hi ha un percentatge més elevat de persones autònomes que consideren que el sou que els proporciona la seva activitat és inferior al que obtindrien si treballessin per compte d’altri, que consideren superior, tot i que no diuen en què es basen per a l’afirmació generalitzada.

LA XIFRA

64
per cent
dels autònoms tenen 45 anys o més. Només l’11% tenen menys de 34 anys.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.