Economia

Els preus baixen una dècima al setembre a Catalunya

Economia

Els preus han baixat una dècima al setembre a Catalunya, a causa, sobretot, de la moderació del preu del petroli, i la taxa interanual s'ha situat en el 4,5%, segons dades que ha fet públiques l'Institut Nacional d'Estadística (INE). En el que va d'any l'índex de preus ha pujat a l'1,9%.

La demarcació de Girona manté l'índex interanual més alt (5,1%) tot i tenir el major descens (dues dècimes). La inflació acumulada en el que va d'any és del 2,3% en comparació al 2,5% respecte a l'agost passat; i passa a ser del 5,1% respecte al setembre de l'any 2007, quan se situava en el 5,5%.

A les comarques tarragonines els preus baixen el mateix que a les gironines (dues dècimes) i, a diferència d'aquestes, el nivell de preus interanual és el més baix de Catalunya (4,4%). En el que portem acumulat durant el 2008, els preus han pujat un 2,2% a la demarcació de Tarragona, i han baixat dues dècimes respecte al mes d'agost (2,4%). En relació al mateix mes del 2007, ha passat del 2,7% fins al 4,4% actual.

Els preus van baixar a les comarques de Barcelona una dècima respecte al mes anterior, i han deixat la taxa de preus en el que portem d'any en un 1,8%. Respecte al mateix mes de l'any anterior, els preus s'han situat en el 4,4% en comparació al 2,9% de setembre de 2007.

A la demarcació de Lleida, l'única on els preus van pujar, l'increment registrat és d'una dècima i situa la inflació acumulada en els nou primers mesos de l'any en el 2,1% i la inflació interanual en el 4,7% en comparació al 2,8% que hi havia el setembre del 2007.

Cap variació a l'Estat al setembre
A l'Estat, l'índex de preus de consum (IPC) no ha experimentat una variació mensual al setembre, però la taxa interanual ha caigut quatre dècimes, fins al 4,5%, gràcies a l'abaratiment dels carburants i d'alguns aliments com la llet, el pa i la carn d'au.

Aquest és el segon mes consecutiu que baixa la taxa interanual de la inflació, després d'una escalada que la va portar al 5,3% al juliol.

La moderació en el preu del petroli –el barril de Brent ha aconseguit baixar de la barrera dels 80 dòlars en els últims dies– ha contribuït que l'IPC torni a taxes inferiors, convertint les dades del setembre en les millors des del passat mes d'abril, quan la inflació va aconseguir baixar fins al 4,2%.

Tot i el descens de la taxa interanual, la inflació encara està lluny de l'objectiu per a tot l'any (2%) i és 1,8 punts superior a la de setembre del 2007, quan els preus es van situar al 2,7%.

El govern esperava que l'abaratiment del cru es traslladés a les dades de l'IPC, sobretot a partir del mes d'agost. En aquest mes, la inflació va caure quatre dècimes, fins al 4,9%, i les dades avançades per al setembre pronosticaven un nou descens.

En concret, l'INE estimava que l'IPC Harmonitzat (IPCH), que acostuma a coincidir amb la taxa de l'IPC general, es reduiria al setembre fins al 4,6%. Tot i que ha estat així en el cas de l'IPCH, la taxa general ha registrat una reducció més gran, situant-se al 4,5%. La previsió de l'executiu és que si la tendència baixista del petroli es manté i no hi ha sorpreses, l'IPC acabarà l'any per sota del 4%.

La caiguda de la inflació interanual al setembre s'ha degut al comportament del transport, que ha reduït gairebé un punt i mig la seva taxa anual respecte a l'agost, fins al 7,2%, a conseqüència de l'abaratiment dels carburants i lubricants, el preu dels quals s'ha reduït aquest any en contrast amb l'ascens que van experimentar al setembre del 2007.

També han influenciat en aquesta variació els aliments i les begudes no alcohòliques, amb un descens en set dècimes de la seva taxa anual, fins al 6,1% gràcies al poc augment dels preus de la llet, el pa i la carn d'au respecte a l'any passat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.