Economia

La crisi de la construcció i la desconfiança dels consumidors deixen el creixement de l'economia del segon trimestre en el 0,1%

La dada de creixement avançada publicada el passat 14 d'agost per l'Institut Nacional d'Estadística (INE) s'ha confirmat aquest dimecres: l'economia només ha crescut durant el segon trimestre en un 0,1% en relació amb el primer, dues dècimes menys, i deixa la taxa interanual en l'1,8%, vuit dècimes menys.

Els factors més negatius que impulsen a la baixa el comportament de l'economia han estat la construcció, que durant el segon trimestre recull un índex del -2,4%, que de repetir-se en el tercer trimestre el faria entrar tècnicament en recessió, i la desconfiança de les famílies que ha fet que el consum familiar hagi passat d'un augment del 2,2% el primer trimestre a l'1,2%.

El creixement interanual de l'1,8% no es registrava des del primer trimestre del 1996, quan la taxa va quedar fixada en l'1,7%.

Comparativa amb la UE
Amb aquest resultat, l'economia manté una tendència similar a la resta de països europeus, tot i que en alguns casos amb un comportament més negatiu i en altres més positiu. Així, en el conjunt de la Unió Europea, la taxa interanual s'ha desaccelerat del 2,3% durant el primer trimestre fins a l'1,7% del segon. Pel que fa a l'Eurozona, l'economia ha passat del 2,1% a l'1,5%.

En comparació amb algunes de les economies més importants, els països que han quedat per sobre dels resultats de l'economia de l'estat espanyol han estat Holanda que té un creixement del 2,8% i Àustria, amb el 2,3%. Per sota de l'economia espanyola estan Alemanya, amb l'1,7%, Regne Unit amb l'1,6%, França amb l'1,1% i Itàlia, que té l'economia estancada en el 0%.

Les causes
Els motius que justifiquen la desacceleració de l'economia de l'Estat espanyol s'expliquen per la moderació general de l'economia afegit al comportament de determinats agregats com la demanda nacional, afectada especialment pel consum de les llars, a més dels registres de la formació bruta de capital o inversions i, sobretot, pel sector de la construcció. Tant el ritme d'inversions de les empreses com la construcció els dos entren en números negatius.

Els números concrets són que la demanda nacional redueix el seu creixement l'1,3%, passant d'un ritme de creixement del 2,8% el primer trimestre, a l'1,5% durant el segon trimestre. El sector exterior, que en el primer trimestre va caure el -0,2%, ha 'minorat' el resultat final de la demanda nacional gràcies a un augment positiu del 0,3%.

Tot i això, el factor que més ha influït en la caiguda de la demanda nacional és l'agregat que inclou aquesta cistella que és la despesa en consum final de les llars, on la desconfiança dels consumidors ha fet que hagi passat d'un creixement del 2,2% durant el primer trimestre a l'1,2%, deu dècimes menys.

Ocupació
L'INE explica que tots els paràmetres que formen part del comportament del consum de les llars acumulen registres desfavorables, tant pel que fa al béns duradors (automòbils) com no duradors, fruit de la desconfiança dels consumidors alimentada perquè cada cop el ritme de creació de llocs de treball es va refredant. En concret, durant aquest segon trimestre s'han creat 69.400 llocs de treball a temps complet, amb un moderat creixement del 0,4% en relació amb el primer trimestre.

El cost laboral es va desaccelerar durant el segon trimestre en tres dècimes, i registra un augment del 3,6%.

Construcció
El sector amb el pitjor comportament és de lluny la construcció, que decreix el 2,7%, passant d'un índex del 0,3% a l'actual del -2,4%, quan el segon trimestre del 2007 registrava un índex positiu del 4,2%. De mantenir aquest signe negatiu durant el tercer trimestre d'aquest any, tècnicament la construcció començarà a entrar en recessió.

El sector de la indústria també recull un ritme negatiu de creixement durant el segon trimestre de l'1,9%. Inversions

El ritme d'inversions de les empreses ha registrat també un creixement negatiu del menys 0,2%, quan el primer trimestre la tendència era positiva en el 2,5%.

 

 



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.