Economia

La consellera de Treball afirma que se seguirà necessitant contractar immigrants en origen

Ocupació

La consellera de Treball, Mar Serna, ha afirmat avui que se seguirà necessitant contractar immigrants en origen, malgrat que ahir el ministre de Treball, José Corbacho, anunciés la congelació d'aquesta pràctica.

"Si hi ha gent a l'atur, immigrant o no, se li ha de donar l'oportunitat de treballar, encara que sempre hi haurà casos en què es continuarà necessitant la contractació en origen perquè no hi haurà gent que vulgui o pugui treballar en aquests sectors que generen ocupació", ha manifestat.

Qui collirà la fruita?
"S'ha d'ajustar la contractació en origen a la situació del mercat de treball", ha dit la consellera, recordant que aquest any la Generalitat va optar –per a la campanya de recollida de la fruita a Lleida– per trucar als aturats que figuraven a les llistes i plantejar-los la possibilitat de treballar en aquesta campanya.

Aquesta mesura va ser "una experiència parcialment reeixida", segons Serna, ja que de les 1.500 persones aturades a qui es va trucar, 500 van acceptar la feina.

Sindicats, en contra
Els sindicats UGT i CCOO de Catalunya s'oposen a la mesura antiatur de Corbacho perquè "decisions com l'anunciada ahir s'han de consensuar amb els agents socials". UGT ha recordat que sempre ha defensat la priorització de la contractació de les persones que ja són a Catalunya, però que "no es pot culpabilitzar els treballadors immigrants" cada vegada que es parla de problemes del mercat laboral local.

ICV, CiU, ERC i PNB critiquen Corbacho
ICV, CiU,  ERC i PNB han criticat la intenció del ministre de Treball i han sol·licitat al govern espanyol "realisme" per afrontar que els immigrants no tenen culpa de l'atur espanyol.

El portaveu d'ICV en la comissió d'immigració del Congrés dels Diputats, Joan Herrera, ha titllat la mesura de "populista" i ha assegurat que el govern espanyol "intenta situar el problema de l'atur en la immigració, a més de fer que l'única via d'entrada a Espanya sigui el flux il·legal".

CiU ha reivindicat "mecanismes àgils que permetin a les empreses contractar en origen quan sigui necessari, i garantir així que puguin desenvolupar la seva activitat". "En un context de crisi econòmica cal saber articular aquesta contenció del flux, però al mateix temps cal fer possible la contractació en funció de les qualificacions que requereixin les empreses, i per això el govern espanyol ha d'analitzar en quins sectors concrets se seguiran contractant estrangers". El diputat d'ERC Joan Tardá, per la seva banda, ha dit que al ministre "la il·lusió del càrrec l'ha dut a una certa simplificació de la qüestió, perquè no és gens pedagògic enviar un missatge tan reduccionista en un moment de crisi econòmica" i, en la seva opinió, l'anunci de Corbacho és el mateix que dir "tranquils, que no vindran més immigrants".

El portaveu d'Immigració del PNB, Emilio Olabarría, ha apuntat que la de Corbacho "és una reflexió insolidària i injusta" i ha explicat que "el problema de l'atur requereix una actuació d'una naturalesa molt més intensa, i no partint de "la falsa idea de fons que no hi ha necessitat de cobrir llocs de treball amb estrangers".



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.