Economia

L'OCDE creu que la Generalitat no hauria de tenir autoritat per decidir sobre les fusions de les caixes

La Generalitat no hauria de tenir poder de veto sobre la fusió de les caixes. És el punt de vista de l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE), que en un informe sobre l'Estat espanyol recomana "suprimir l'obligació d'una autorització de les autoritats regionals per a les fusions". "S'haurien de reduir els obstacles amb què xoquen les caixes d'estalvi per obtenir fons propis", adverteix l'estudi, fet públic aquest dimecres.

Els autors de l'estudi reconeixen que un dels trumfos de l'Estat espanyol davant la crisi actual és que "el sector financer en el seu conjunt està relativament ben armat" per "absorbir les pèrdues que resulten dels seus compromisos en el sector de l'habitatge i per afrontar les turbulències internacionals".

Tanmateix, els analistes també puntualitzen que els compromisos de les caixes en la construcció, que tenen més inversions en aquest sector que no pas els bancs, i el seu estatut particular "limiten la seva capacitat per obtenir fons propis en el mercat".

Per això, segons l'OCDE, les caixes corren el risc de tenir "més dificultats per compensar una erosió eventual de la seva solvència sense recórrer a l'enduriment del crèdit".

Aquestes recomanacions de l'OCDE en el seu últim informe sobre l'Estat espanyol encaixen amb l'opinió dels sectors que defensen abolir la prohibició de fusió entre caixes de diferents comunitats autònomes. Els partidaris d'aquesta posició creuen que aquests unions s'haurien de permetre i que hauria de ser el govern espanyol, i no els govern autònoms, els que supervisessin aquests processos per autoritzar-los. Aquest replantejament laminaria les competències de la Generalitat sobre les caixes d'estalvi.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.