Economia

La Generalitat pot perdre 2.110 milions d'euros el 2008

La crisi econòmica, i especialment la desacceleració brusca del sector de la construcció, està passant factura als comptes públics de la Generalitat. Les darreres xifres de la Intervenció General de la Generalitat fan preveure un tancament d'any desastrós per als comptes catalans pel que fa als ingressos provinents de 'impost de transmissions patrimonials i actes jurídics documentats (ITP-AJD).

Fins al mes de juliol, la Generalitat va recaptar, a través del tram estatal que li correspon, 1.152,1 milions d'euros, quan la previsió de recaptació d'aquest impost en data 31 de desembre del 2008 és de 3.830,7 milions d'euros. Aquesta xifra prevista representa el 17,1% dels ingressos pressupostats per a enguany provinents del model de finançament actual. Així, si es manté la tendència negativa del sector de la construcció i s'analitza el comportament que ha tingut aquest impost des del gener, la recaptació final es podria situar en els 1.721 milions d'euros, és a dir, un 47,2% menys que el 2007.

De complir-se aquesta previsió, la Generalitat haurà deixat d'ingressar 2.110 milions d'euros només per aquest impost, i la recaptació tornaria als nivells del 2002, en què la Generalitat va recaptar 1.709 milions d'euros. Si bé durant el període 2000-2006 es va produir un increment exagerat de la recaptació per aquest impost i la Generalitat va destinar els ingressos a despesa corrent en comptes de dirigir-los a inversió, ara l'executiu podria tenir un problema greu de liquidesa i de col·lapse d'alguns projectes iniciats en aquest cicle expansiu si el nou model de finançament no aporta una millora considerable.

De fet, el 2007 ja es van deixar de 1.246 milions d'euros, i cal recordar que el Govern ha hagut de retallar el pressupost de tots els seus departaments, que en alguns casos ha suposat un descens del 25% respecte als pressupostos que s'havien assignat inicialment.

Solbes jugarà amb les xifres
El ministre d'Economia, Pedro Solbes, jugarà amb aquest ball de xifres per negociar l'increment que ha de comportar el nou model de finançament per a Catalunya. I és probable que li recordi al conseller Antoni Castells que durant el període 2002-2006 Catalunya es va beneficiar del creixement desbocat d'aquest impost, i que ara senzillament torna als nivells considerats normals. Difícilment l'Estat acceptarà que ha de compensar en el nou finançament per aquest descens del 2007 i el 2008.

 



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.