Economia

Zapatero obre les portes de Repsol a la russa Lukoil

L’arribada d’un nou soci de referència a Repsol YPF sembla imminent. La constructora Sacyr, aclaparada pel seu elevat endeutament, negocia contra rellotge el traspàs del seu paquet del 20% en la petroliera espanyola i en aquesta cursa sembla que la russa Lukoil porta avantatge respecte a altres grups. Les avançades converses han portat fins i tot Criteria, el holding inversor de La Caixa, a sumar-se a les negociacions per tal de reduir la seva presència a la petroliera espanyola. Lukoil treballa per fer-se amb el 29,9% de Repsol, just el llindar per evitar el llançament d’una opa.

Zapatero no va mostrar-se ahir reticent a l’operació. “El govern estarà atent perquè entén que es bo que Repsol YPF tingui bandera espanyola, però estem parlant de companyies privades”, va dir el cap de l’executiu central, que va afegir: “Lukoil és una companyia privada que té com a primer accionista una companyia nord-americana [en referència a ConocoPhilips] que controla el 20% de les accions”.

Fonts coneixedores de l’operació van explicar ahir que Lukoil negocia ara amb Sacyr el preu que desemborsarà per cada acció de Repsol. Un cop definit, se sumaran a la venda altres accionistes desitjosos d’abandonar o reduir la seva presència a la petroliera espanyola, com Criteria o Caixa Catalunya. El holding inversor de La Caixa controla de forma directa el 9,1% de Repsol, encara que manté a través de la societat Repinves –en aliança al 50% amb Caixa Catalunya– un altre paquet del 6,1%. “Estem disposats a vendre aquesta participació si obtenim un preu raonable”, van assenyalar ahir fonts de Repinves.

Sacyr va comprar el 20% de Repsol a finals de l’any 2006 a un preu del voltant de 26 euros per títol, una xifra que sembla que estaria disposada a desemborsar Lukoil. Ahir les accions de Repsol van tancar a 13,6 euros, mentre que els títols de Sacyr es van disparar un 13,2%, fins als 7,36 euros.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.