Economia

Solbes no descarta una alça de l’IRPF per combatre la crisi

Crisi econòmica

Buscar més ingressos per quadrar els comptes de l’Estat, que aquest exercici podrien arribar a un dèficit del 8% pel cost de les mesures incloses en el pla anticrisi. En aquest debat va entrar ahir la Fundació de les Caixes d’Estalvis (Funcas) en reclamar un increment de l’IVA i del tipus mitjà de l’IRPF, entre d’altres reformes de tipus fiscal.
Unes propostes que van ser ràpidament comentades pel vicepresident econòmic del govern espanyol. A la seva arribada a Brussel·les per participar en la reunió de l’Eurogrup –ministres de Finances–, Pedro Solbes va rebutjar una pujada de l’IVA, però es va mostrar més obert a estudiar un possible increment de l’IRPF: “Depèn de quins casos i en quines condicions”, va dir Solbes, que malgrat tot va subratllar que “no es fàcil donar una resposta” a aquesta proposta. En canvi va rebutjar de ple una alça de l’IVA perquè “té un impacte inflacionista i suposa un fre al consum”.
Funcas va demanar també una reducció de les quotes a la Seguretat Social de les empreses i un augment de la dels treballadors, a més d’un abaratiment de l’impost de societats. L’entitat aposta també per una reforma del mercat de treball, “agradi o no”, per reduir costos laborals.

Pel que fa a les perspectives macroeconòmiques, el director de conjuntura de Funcas, Ángel Laborda, va confirmar la revisió a la baixa –fins al 3% de contracció del PIB– de les previsions fetes per l’entitat el novembre passat, que apuntaven una caiguda de l’1,5% aquest any, encara en línia amb les xifres oficials emeses pel ministeri d’Economia, que preveia un retrocés de l’1,6%.

L’àmbit en què més es deixarà notar aquesta situació serà el mercat laboral, que segons el quadern presentat ahir tancarà aquest any fregant una taxa d’atur del 19% i podria elevar-se fins al 20,5% al tancament del 2010. Això voldrà dir que un milió de parats més s’incorporaran a les llistes de l’Inem fins a sumar 4,5 milions aquest any i 5 milions el vinent. Tot plegat, com a conseqüència de la caiguda “brutal” de la inversió empresarial i del consum de les llars, conseqüències del tancament de l’aixeta creditícia i l’assumpció de les males perspectives globals. Funcas també va dedicar un apunt al mercat immobiliari, per al qual va pronosticar que no es recuperarà fins que no millorin les perspectives ocupacionals.

Proposta del BBVA
A més de la proposta d’ahir del Funcas, el BBVA va demanar la setmana passada una reducció de la fiscalitat laboral que es veuria compensada amb un augment de l’IVA. La mesura tenia com a objectiu dinamitzar el mercat de treball i augmentar l’ocupació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.