Hereu insta l'empresariat català a implicar-se "a fons" en l'operació de compra d'Spanair
Economia
L'alcalde de Barcelona, Jordi Hereu, ha animat aquest divendres els empresaris catalans a implicar-se "a fons" per tancar l'acord que Scandinavian Airlines (SAS), el grup propietari de Spanair, ha arribat amb un grup d'inversors catalans dirigit pel Consorci de Turisme de Barcelona i Catalana d'Iniciatives, per a la seva incorporació com a nous accionistes majoritaris a Spanair.
En declaracions als periodistes, Hereu ha recordat que l'operació, que encara "no està tancada", està oberta a més empresaris. "Estem davant d'una gran oportunitat que haurem de completar en les pròximes setmanes", ha dit, i ha concretat que haurà d'estar llesta abans de finals de gener.
"Hem d'expressar el millor model Barcelona", ha afirmat, fet que significa combinar el suport institucional amb el protagonisme empresarial. Per aquesta raó ha defensat que els inversors catalans apostin per "determinar" l'estratègia de la companyia aèria a partir de Barcelona, "amb una molt bona combinació amb Palma de Mallorca".
L'alcalde ha vist "fonamental" per a Barcelona i Catalunya que l'aeroport del Prat tingui capacitat per connectar amb la resta del món. Per això, es necessiten les "infraestructures adequades", a més de companyies aèries que plantegin connectar-se al món des de la capital catalana i empresaris "que apostin per Barcelona".
Ha considerat que una fórmula d'aconseguir-ho és que l'accionariat català formi part de companyies aèries com Spanair, integrada a Star Alliance, una "gran aliança" d'aerolínies. Segons Hereu, té "ple sentit" que el consorci, participat per l'Ajuntament, s'impliqui en l'operació.
"Ens hi juguem que Barcelona sigui un hub, que tingui comunicacions directes en el món", ha destacat l'alcalde, qui ha afirmat que ara és el moment de deixar els discursos teòrics i "prendre decisions". L'operació també ha sorgit en el debat d'aquest matí sobre l'aprovació definitiva dels pressupostos municipals.
El tercer tinent d'alcalde d'Hisenda i Promoció Econòmica, Jordi William Carnes, ha afirmat que de moment el grup d'inversors català ha posat "la primera pedra", i ha reclamat el suport de tots els grups municipals i la societat civil per tancar l'acord al gener.
El president d'ERC al consistori, Jordi Portabella, ha valorat positivament l'operació per evitar perdre capacitat econòmica internacional a la capital catalana. Ha recordat que la companyia concentra el 14% dels passatgers del Prat, segons ha dit, i ha destacat que el consorci turístic impulsi l'operació.
La Generalitat acull "amb simpatia" el projecte
Per la seva banda, el conseller d'Economia, Antoni Castells, ha assegurat que la Generalitat, "veu amb simpatia" l'intent de compra del 80% de Spanair a la línia escandinava SAS. "Però si això es fa, s'ha de fer bé", ha advertit avui el titular de la cartera d'Economia durant una entrevista que li han fet aquest divendres a TV3.
Castells ha recordat que Spanair és el tercer operador per importància de l'aeroport del Prat i que aquesta operació podria servir per rellançar el paper de l'aeroport del Prat, en què la Generalitat, empresaris i institucions catalanes estan reclamant entrar en la gestió.
Per ara l'únic compromís l'han aconseguit organismes amb forta representació de capital públic, ja que Turisme de Barcelona -40% en mans de l'Ajuntament de Barcelona- i la societat de capital risc Catalana d'Iniciatives -controlada en un 27% per la Generalitat i pel consistori de la capital catalana- han acordat comprar entre el 25% i el 30% del capital.
El pla és implicar la Cambra de Comerç de Mallorca, amb un 15%, i buscar inversors privats que vulguin adquirir fins a un 23% més, mentre que SAS continuaria com a soci industrial assumint el deute de la seva filial, que el 2007 va perdre 31,4 milions d'euros.