Economia

Set fabricants de mobles s'uneixen contra la crisi

Set fabricants de mobles del Vallès Oriental s'apleguen en una empresa per oferir una oferta conjunta al mercat. El fort ajustament al qual s'ha vist sotmès, per les paradoxes de la globalització i per la crisi actual, ha fet que el sector del moble català entengui que la unió de forces per cercar noves solucions comercials és una de les sortides possibles.

L'any 2005, diversos fabricants de la Garriga i altres indrets del Vallès Oriental, àmbit geogràfic d'un dels clústers amb més tradició en el sector, van decidir muntar la Unió de Fabricants de Mobles, una societat limitada que assumia com a objectiu treballar conjuntament aspectes com el disseny, els canals de comercialització, compres, etc. El context demanava una solució així: en els últims anys el sector del moble de gamma mitjana ha entrat en pèrdues, mentre observa que el consumidor s'aboca a la bona relació qualitat-preu que ofereixen les grans superfícies.

No ha estat fins ara, amb el suport d'ACC10, que aquestes set firmes integrants d'aquesta unió d'interessos s'han decidit a anar més enllà d'actuar conjuntament a les fires o promocions. Firmes de mobles de gamma mitjana-alta, amb component artesà, com són Casals, Jofer, Llumac, Rafel, Tedyc, Sama i Maracu, amb una facturació conjunta de set milions i una plantilla d'un centenar de persones, volen ara actuar com una única empresa per fer canvis radicals en la seva estratègia. Com explica el director d'aquest projecte, Josep Maria Planas, "aquestes empreses s'havien acostumat a dur a terme la comercialització dels seus mobles només a botigues tradicionals a través d'agents multicartera, i aquest és un canal que ja ha entrat en franca decadència".

La solució és "conrear, a més, nous canals, com el contract o equipament col·lectiu, que inclou hotels, oficines, escoles, comerços..., tot allò que no és mercat domèstic".

Dissenyadors
Aquest segment fins ara era una parcel·la que només treballaven empreses molt especialitzades, que no són fabricants i que disposen d'un portafolis d'indústries del sector. Per Josep Maria Planas, el creixement "ha de venir a través dels equipaments col·lectius".

És per això que la Unió s'ha dedicat en els últims temps a fer una intensa tasca de promoció dels nous productes dels seus fabricants a arquitectes, decoradors, interioristes, enginyeries i empreses d'instal·lació, abans que surtin al mercat. D'altra banda, també s'ha arribat a acords amb dissenyadors per subministrar productes exclusius per a col·lectivitats. La Unió presentarà aviat productes que ja no seran d'algun dels seus fabricants, sinó de la societat fundada conjuntament.

Al llarg d'aquest any, la Unió de Fabricants dirigirà els seus interessos cap al disseny de mobles de gammes com cuina, bany o jardí, no gaire habituals en els fabricants associats. Així mateix, sota l'observació del dissenyador Manel de Reis, mirarà de fer composicions que integrin la fusta amb els productes sintètics.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.