Borsa a la deriva
Economia
Els mercats borsaris van tornar ahir a mostrar la seva debilitat, que n’està fent d’or uns quants i arruïnant la immensa majoria. Amb la inestabilitat aportada pel sector financer, les borses europees van patir retallades d’entre el 3,5 per cent de Frankfurt fins al 6 per cent de Milà. L’Íbex-35 de la borsa espanyola va recular un 4,6 per cent, la caiguda més important de l’any, i va marcar un nou mínim anual amb 7.270,5 punts. L’Íbex-35 està ara a nivells de gairebé sis anys enrere i els més baixos des que va esclatar l’actual crisi financera, l’agost del 2007.
En un mercat on les pujades i caigudes s’alternen amb una tendència de fons baixista, uns resultats pitjors dels esperats del banc més gran d’Europa van ser suficients per provocar el terratrèmol amb què van començar la setmana els inversors. El britànic HSBC, considerat fins ara una entitat modèlica, va reduir l’any passat el seu benefici un 70%, amb uns guanys de 4.519 milions d’euros, i va anunciar una ampliació de capital de 14.125 milions d’euros per enfortir els seus balanços. Aquestes dades no del tot positives van combinar-se amb unes de realment negatives del gegant assegurador nord-americana AIG, que necessita 23.692 milions d’euros més per seguir endavant.
Al Vell Continent tots els grans bancs i asseguradores van baixar amb força i a la borsa espanyola el Santander (8,1 per cent) i el BBVA (9,3 per cent) van liderar unes caigudes que també van patir les entitats de mitjana dimensió, com el Popular (6%) i el Sabadell (5,8%). Amb l’excepció de Bankinter, els principals bancs i asseguradores presents a la borsa espanyola es deixen aquest any entre un 30 i un 40 per cent del seu valor, davant la caiguda del 20 per cent del selectiu Íbex-35.
“El mercat no té cap força compradora perquè ningú té ara per ara una posició compradora”, va explicar a l’AVUI Josep Monsó, analista de GVC-Gaesco. Monsó va afegir que fins que no s’aclareixin les perspectives econòmiques les borses no es recuperaran: “Calen bones notícies macroeconòmiques perquè les borses tirin endavant”.
Bones notícies i que s’aclareixi d’un cop per sempre el futur del sector bancari, immers en rumors de fallides i nacionalitzacions, i l’escanyament del crèdit, que no fa més que afectar negativament el conjunt de l’activitat econòmica.