Economia

Eslovàquia adopta l'euro

Economia

Eslovàquia s'ha convertit aquest primer de gener en el setzè Estat de la Unió Europea que adopta l'euro com la seva moneda de canvi, enmig d'una certa sensació de nostàlgia per l'abandonament de la corona, símbol de la identitat d'aquesta jove república, que va accedir a la independència l'any 1993, i que ara encara amb optimisme aquesta nova etapa.

"Amb la corona eslovaca marxa una part de la identitat eslovaca", ha assenyalat aquest dijous a Bratislava el primer ministre eslovac, el socialdemòcrata Robert Fico. El cap del govern, que a primeres hores de la matinada ha obtingut els primers billets d'euro d'un caixer automàtic de la capital, ha valorat "l'efecte positiu de l'euro en l'economia local durant l'actual crisi econòmica".

La moneda europea és percebuda com un "ancoratge estable" per encarar la delicada conjuntura internacional, especialment en tractar-se d'una economia petita i molt oberta, amb una clara dependència dels socis comunitaris.

Doble moneda fins al 16 de gener
L'estiu passat es va fixar la paritat a raó de 30,1260 corones per euro, i des d'aleshores, la moneda eslovaca s'ha mostrat estable, a diferència de les divises del seu entorn, molt castigades per la crisi financera, com és el cas d'Hongria i Ucraïna.

Els eslovacs podran utilitzar fins al proper dia 16 de gener la corona i l'euro indistintament com a eina de pagament, tot i que només rebran euros de canvi. Amb la entrada d'Eslovàquia a la zona euro, un total de 328 milions persones passen a pagar amb aquesta moneda en els seus països, als quals cal sumar diversos Estats extracomunitaris com Montenegro, Mònaco, San Marino, Ciutat del Vaticà, Andorra i Kosovo.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.