Economia

Andorra deixarà de ser un paradís fiscal

El cap del govern en funcions d'Andorra, Albert Pintat, ha signat una declaració unilateral comprometent-se a l'aprovació d'una llei que suposi l'aixecament de l'actual secret bancari a través d'una llei que serà aprovada abans del pròxim 1 de setembre.

El document, batejat com a Declaració del Principat d'Andorra, va ser signat el passat dia 10 per Pintat a París en presència de Christian Frémont, representant a Andorra del president de França i copríncep francès, Nicolas Sarkozy, i de Yohann Bénard, conseller fiscal del primer ministre francès, François Fillon, encara que el govern andorrà no ha informat de l'existència del document fins aquest dijous.

En la declaració s'afirma que Andorra es compromet a aprovar abans de l'1 de setembre del 2009 una llei per aixecar el secret bancari en el marc dels acords bilaterals d'intercanvi d'informació fiscal que s'aconsegueixin amb tercers països

Modificar el secret bancari
Segons el document, aquest compromís suposa que el pròxim govern d'Andorra que sorgeixi després de les eleccions generals previstes per al dia 26 d'abril haurà d'aprovar abans de l'1 de setembre un projecte de llei que modificarà l'actual secret bancari en aquells casos on hi hagi un intercanvi d'informació amb altres països a través d'acords bilaterals.

Aquest projecte de llei, segons la citada declaració, haurà de ser aprovat posteriorment pel Parlament andorrà, "com a molt tard" el 15 de novembre del 2009.

El primer país amb el qual Andorra s'ha compromès a signar un acord bilateral d'intercanvi d'informació fiscal és França, encara que a la llista hi figuren també l'Estat espanyol, Portugal i Luxemburg.

Andorra signarà amb tots els països aquests acords respectant els criteris que l'OCDE estableix per a aquests casos.

D'una altra banda, la firma d'aquesta declaració també inclou una proposta per part del Principat per negociar amb França, "al més ràpidament possible" i "quan es donin les condicions", un conveni fiscal que elimini la doble imposició i que una vegada signat substituiria l'acord d'intercanvi d'informació prèviament signat.

Sortir de la llista de paradisos fiscals
Fonts del govern andorrà han confirmat que durant les pròximes hores està previst que l'OCDE emeti un comunicat respecte als canvis que podria suposar per a Andorra la firma d'aquesta declaració sobre la seva qualificació com a país no cooperant a la llista oficial de paradisos fiscals de l'organisme, on també figuren Mònaco i Liechtenstein.

La firma d'aquesta declaració es produeix dues setmanes abans de la cimera mundial del G-20 que se celebrarà el dia 2 d'abril a Londres i en la qual l'OCDE té previst portar documentació sobre com es comporten els Estats en l'intercanvi d'informació fiscal.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.