Economia

Arrenca la segona ronda de contactes del govern espanyol amb els partits per l'acord anticrisi

Salgado, Sebastián i Blanco comencen la reunió amb els populars. Aquest dimecres també es trobaran amb CiU, ERC i el PNB

El govern espanyol arrenca aquest dimecres la ronda de contactes bilaterals amb els grups parlamentaris per tractar de buscar suports al nou document amb mesures concretes pel pacte de Zurbano. El PP ha estat el primer a reunir-se amb la vicepresidenta econòmica, Elena Salgado, el ministre d'Indústria, Miguel Sebastián, i el de Foment, José Blanco. De moment, tots accepten el diàleg, però si el govern espanyol no retira a la pujada de l'IVA, sembla difícil l'acord. És un dia clau per al govern espanyol i per als partits, que hauran de definir la seva posició.

A les 11 tocarà el torn de CiU, amb el portaveu adjunt, Josep Sánchez Llibre i Pere Macias. Després de dinar, Salgado, Sebastián i Blanco es trobaran amb el PNB, i a les 6 de la tarda amb el portaveu d'ERC, Joan Ridao.

El govern espanyol els presenta el document de 32 pàgines amb les primeres propostes concretes per al pacte de Zurbano, que ha de servir perquè l'economia es recuperi. Amb l'objectiu de crear 350.000 llocs de treball en el sector de la construcció, el govern espanyol preveu aplicar un IVA reduït del 8% durant dos anys i a partir de l'1 de juliol per fomentar les obres de rehabilitació dels habitatges. Per altra banda, vol que l'Institut de Crèdit Oficial (ICO) faciliti directament a les petites i mitjanes empreses tants crèdits com convinguin d'un màxim de 200.000 euros, assumint el risc en un 100%, que seran comercialitzats per una entitat privada que decidirà un concurs públic.

Respecte a la rehabilitació d'edificis, els contribuents que guanyen menys de 33.007 euros a l'any també es podran aplicar una reducció de l'IRPF a les obres de rehabilitació energètica o accessibilitat que es facin abans del 31 de desembre del 2012, amb el límit de 12.000 euros per habitatge. Salgado ha destacat especialment aquestes dues mesures que considera "fonamentals" i que han de servir per crear llocs de treball "de manera immediata" i permetre que cap projecte empresarial es deixi de desenvolupar per culpa del finançament.

Ha dit que amb aquestes mesures espera aconseguir "el màxim consens". Tot i això, s'ha negat en rodó a suspendre la pujada de l'IVA tal com demana el PP, perquè ha defensat que, si bé espera que el creixement econòmic sigui "lleugerament inferior", considera que "no serà negatiu" i "es recuperarà el trimestre següent".

Les propostes del PP
El Partit Popular s'ha presentat al carrer Zurbano amb el seu propi document de propostes de vuit fulls, que demana per començar una rectificació de la política econòmica del govern. També una reforma de la llei d'estabilitat pressupostaria, una reforma en profunditat del sector públic, la retallada de la despesa pública i un reforma fiscal que derogui la pujada del IVA que preveu el govern espanyol.

La portaveu del PP al Congrés de Diputats, Soraya Sáenz de Santamaría, creu que el segon document del govern espanyol per aconseguir consensuar mesures per impulsar la recuperació de l'economia és "decebedor" i, a més, només condueix a "acords puntuals" i fuig de "solucions generals", perquè planteja "mesures molt limitades". Tot i això, ha destacat que el PP veu bé fomentar la rehabilitació d'habitatges amb un IVA reduït, però ha afegit que aquesta iniciativa la va presentar el seu grup al mes de novembre i el PSOE la va tombar. Per això han decidit tornar-la a portar al Congrés la setmana que ve per tirar-la endavant.

CiU ho qualifica de "bona direcció"
Per la seva banda, des de CiU, Josep Sánchez Llibre, considera que el segon document del govern espanyol per al pacte anticrisi és "més consistent" que el primer i va "en la bona direcció", tot i que hi troba a faltar "concreció". La rebaixa de l'IVA per rehabilitar habitatges i els crèdits de l'ICO per a autònoms i petites empreses "han estat reivindicades per CiU". Sánchez Llibre ha considerat que el govern espanyol ha "vist la llum" gràcies al seu partit, tot i que "el copyright és el de menys". CiU vindrà a la reunió amb "voluntat constructiva" per poder arribar a un consens aviat.

"Del totxo a la rajola"
El portaveu d'ERC al Congrés de Diputats, Joan Ridao, coincideix amb el PP i creu que el document és "decebedor", perquè la principal mesura que proposa el govern espanyol tracta de "passar del totxo a la rajola". Ha criticat que, en canvi, "no posa els fonaments de la reforma estructural que l'Estat necessita" i per això l'ha definit com un "enganxa, retalla i pinta de mesures refregides". Hi ha trobat a faltar la reforma laboral, la fiscalitat, el frau fiscal i més mesures concretes sobre l'energia i l'austeritat.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
ECONOMIA

Les exportacions creixen un 6,1% al Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre però el balanç segueix negatiu

Tarragona

Les exportacions gironines s’alenteixen al maig

GIRONA
economia

Les exportacions creixen un 2,2% i superen els 9.200 milions al maig

barcelona
TURISME

Els creuers amb Barcelona com a base baten rècords i ja són un 83% dels que arriben

Barcelona
ECONOMIA

100 milions d’euros en set anys per millorar l’ocupació juvenil a Barcelona

Barcelona
ECONOMIA

Confirmats 25 focus més de llengua blava i s’arriba a un total de 71

Barcelona
societat

Inaugurat el centre d’interpretació de la fruita de Catalunya

Lleida
Economia

Apartur recorrerà a la UE contra l’eliminació de llicències de pisos turístics a Barcelona

Barcelona
Economia

Barcelona pujarà al màxim el recàrrec de la taxa turística, fins a 4 euros per nit

Barcelona