Economia

El totxo no toca fons

La recuperació del negoci de la promoció d'habitatges difícilment es produirà abans de l'any 2012. L'absorció del milió de vivendes sense vendre, clau per a l'ordenació de l'activitat

La correcció de l'activitat residencial encara és lluny de concloure i no s'entreveu fins com a mínim l'any 2012. Aquesta és la principal conclusió de les consultes realitzades per l'AVUI a diverses organitzacions empresarials, consultores i professionals del sector.

El servei d'estudis del BBVA, un dels més prestigiosos en l'anàlisi immobiliària, assegura en el seu últim informe de juny que els preus dels habitatges seguiran caient a curt termini i fins al 2012, quan podria iniciar-se la recuperació. Segons les dades de l'entitat financera, durant el període 2008-2011 els preus de les vivendes acumularà un descens del 30 per cent.

Després d'arribar al seu pic l'any 2007 amb l'inici de més de 700.000 habitatges al conjunt de l'Estat, la promoció experimentarà aquest exercici una forta correcció amb la licitació de només 150.000 vivendes. "El sector ha estat àgil per adaptar-se a la demanda actual, i si la construcció de nous habitatges no cau més és perquè ho evita la promoció pública", deia recentment Josep Ramon Fontana, cap d'estudis de l'Institut de Tecnologia de la Construcció de Catalunya, que creu que difícilment el residencial tornarà a marcar creixements positius abans del 2012.

En la recuperació de l'activitat residencial serà clau l'absorció de bona part del parc de vivendes buides que hi ha al mercat espanyol. Segons les últimes dades del ministeri d'Habitatge, actualment hi ha a l'Estat prop d'un milió de residències sense vendre, el 61,5 per cent ja acabades i el 38,5 per cent encara en construcció. Un excedent que, segons el BBVA, seguirà augmentant fins a les 1,2 milions d'unitats a principis de l'any que ve.

Disponibilitat de crèdit
Aquest estoc de cap de les maneres podrà ser absorbit abans de 2013, assegura la consultora Acuña & Asociados, que preveu també un escenari més pessimista en què la sobreoferta no s'elimini fins al 2016. "Tot està sotmès a les condicions del mercat i, en particular, a la fluïdesa i disponibilitat que es produeixin en els préstecs", assenyalen des d'Acuña & Asociados, que calculen que aquest exercici la venda de residències podria arribar a les 218.000 unitats.

"L'absorció de l'excedent servirà per activar una vegada més les promocions però hi ha projectes que no es vendran mai perquè no responen a les necessitats de la demanda", diu Marc Gual, professional del sector immobiliari, que afegeix: "Hi ha moltes residències que per localització o preu difícilment interessaran a la demanda".

En aquest escenari, Gual creu que arribarem a una "bancarització del negoci immobiliari" en què els bancs i les caixes tindran una bona cartera d'edificis i solars procedents de l'impagament dels préstecs per part de les promotores. De fet, bona part de bancs i caixes estan constituint filials immobiliàries per gestionar els actius que estan embargant. En aquest context, el 75 per cent de les promotores hauran desaparegut l'any 2013, segons Acuña & Asociados.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.