Economia

Agrupació Mútua tem ser absorbida per Mutua Madrileña

Fonts de la direcció cessada sospiten que el ministeri els ha apartat per negociar sense el seu control ni el de la Generalitat la venda de l’entitat

La pregunta que sobrevola les cròniques sobre Agrupació Mútua és inequívoca: per què el ministeri ha intervingut l’entitat si ha nomenat com a nous responsables els assessors de l’anterior consell presidit per Josep González? És temps d’hipòtesis. Contrastades, és clar. La que expliquen en privat membres del consell cessat i que fins i tot tem la Generalitat és que el ministeri hagi decapitat la mútua per, en primer terme, evidenciar que és impossible rescatar-la i, en segon terme, lliurar-la en safata a Mutua Madrileña, ansiosa de penetrar al mercat català.

Tal com ha explicat l’AVUI aquests últims dies, un dels administradors provisionals designats pel ministeri és Jacint Boixasa, exdirector general d’Assegurances amb CiU i consultor de l’empresa RJCE, que havia estat contractat per González per dissenyar el pla de viabilitat de l’empresa, juntament amb Pere Galí, també exalt càrrec de CiU, soci del primer i avui encarregat de dirigir les desinversions de l’entitat.

De fet, fonts de l’administració provisional que s’ha fet càrrec de la mútua asseguren que la política que seguiran serà de “continuïtat absoluta” amb la que havien dut a terme González i el seu segon al capdavant de la mútua, Martí Parellada. Davant d’aquestes incoherències, és inevitable qüestionar-se quin ha estat l’objectiu de la intervenció, feta contra la voluntat de la Generalitat, pràcticament sense consultar-la i després de gairebé quatre mesos d’estreta col·laboració entre administració central, autonòmica i posteriorment la nova direcció de la mútua.

Mans lliures
És en aquest escenari que membres del consell d’administració cessat, que coneixen bé com opera la direcció d’Assegurances estatal, han explicat a l’AVUI que una possibilitat, gens remota, és que la intervenció vulgui aplanar el camí a una eventual absorció per part de Mutua Madrileña. Amb González i Parellada al capdavant de l’entitat, homes de total confiança del conseller d’Economia, Antoni Castells, Madrid no tenia prou marge de maniobra per operar segons els seus interessos, no necessàriament coincidents amb els de la Generalitat.

El govern, que en tot moment ha ofert la seva col·laboració a l’entitat per superar els problemes econòmics, no voldria veure Agrupació Mútua, profundament arrelada al país, en mans d’una companyia estatal. Tanmateix, la seva cartera d’associats, prop de 380.000, la fa molt atractiva, en especial per a una entitat com la madrilenya, que des de fa alguns anys intenta penetrar a Catalunya amb escàs encert.

Amb tot, i en sintonia amb el que serà una “política de continuïtat” amb la del consell d’administració destituït, Boixasa trucarà en les properes hores a Castells per agilitzar el crèdit de 25 milions d’euros que Agrupació Mútua i l’Institut Català de Finances han negociat els últims mesos. Aquests diners han de servir per impulsar la desinversió d’actius immobiliaris d’Amci Habitat, participada en un 70% per la mútua que, amb dificultats per atendre els seus compromisos financers, ha posat en entredit el futur d’una entitat centenària.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.