Economia

La morositat arriba al 5%, el nivell més alt dels últims 13 anys

Caixes i bancs provisionen un 27% més en l'últim any per fer front a un 2010 en què seguirà augmentant la mora

La morositat dels préstecs atorgats per bancs, caixes, cooperatives i establiments financers de crèdit a particulars i empreses va repuntar a l'octubre fins a assolir el 4,99 per cent, la xifra més elevada dels últims 13 anys, segons les últimes dades del Banc d'Espanya.

L'augment de la mora s'ha disparat des de principis del 2008 i, de fet, en aquest període s'ha més que quintuplicat en passar del 0,95 per cent de gener del 2008 al 5 per cent de l'octubre passat. En els últims dotze mesos, la morositat gairebé s'ha duplicat. Bancs i caixes estan augmentant en els últims mesos les seves provisions per poder fer front a aquest creixement de la mora, que segons les estimacions del Banc d'Espanya continuarà pujant al llarg del proper exercici com a conseqüència del deteriorament de l'activitat econòmica i l'alça de la desocupació.

Així, bancs, caixes i cooperatives de crèdit havien elevat a l'octubre les seves provisions, tant genèriques con específiques, fins als 53.500 milions d'euros, un 27,2 per cent més que un any abans.

Les entitats financeres tenien així a l'octubre préstecs de dubtós pagament per 91.531 milions d'euros, sobre un total de crèdit viu de 1,83 bilions d'euros.

Les caixes, al capdavant

Excloent els establiments financers de crèdit, que per la pròpia naturalesa del seu negoci tenen una mora molt elevada, les caixes d'estalvis són el grup amb més préstecs de dubtós pagament, amb 46.390 milions d'euros, el 5,26 per cent del total de crèdit.

Tot seguit se situen els bancs, que a l'octubre van marcar una morositat del 4,6 per cent, la taxa més elevada des de l'abril del 2006, amb un total de crèdit atorgat de 793.349 milions d'euros, un 2,1 per cent menys que dotze mesos enrere.

La mora de les cooperatives de crèdit, per la seva banda, va arribar al 3,85 per cent, és a dir, un total de 3.717 milions de préstecs són de dubtós pagament sobre un global de 96.480 milions.

Finalment, els establiments financers de crèdit, especialitzat en préstecs de risc elevat van elevar a l'octubre la morositat fins al 9,8 per cent del volum total de crèdit atorgat als clients, que era de 47.548 milions, segons el Banc d'Espanya.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
ECONOMIA

L’aeroport d’Alguaire acull simulacions de rutes logístiques amb drons

Lleida
Energia

La hidroelèctrica de Sant Quirze de Besora serà pública a partir del 31 de juliol

Sant Quirze de Besora
Economia

Catalunya creixerà un 2,6% aquest any, segons el BBVA

barcelona
Unió Europea

La inflació a la zona euro es modera una dècima al juny, fins al 2,5%

Barcelona

Noel creix un 16 per cent el 2023 i factura 638 milions d’euros

SANT JOAN LES FONTS
ECONOMIA

La plantilla de Vodafone accepta el preacord sobre l’ERO per a 898 persones

Barcelona
Economia

L’FMI eleva al 0,9% la previsió de creixement de l’eurozona per al 2024

Barcelona
ECONOMIA

Tarragona crearà miradors turístics digitals a la ciutat

Tarragona
Economia

Foment eleva fins a 42.500 milions el dèficit d’inversió en infraestructures

barcelona