Economia

Salgado anuncia una retallada addicional del dèficit del 0,5% aquest any i de l'1% l'any que ve

L'anunci es produirà després que els caps d'Estat de l'Eurogrup es comprometessin a accelerar el ritme de consolidació fiscal en un intent de calmar els mercats i evitar el contagi de la crisi grega

La vicepresidenta segona del govern i ministra d'Economia i Hisenda, Elena Salgado, té previst anunciar avui durant la reunió extraordinària de ministres d'Economia de la UE una retallada addicional del dèficit públic del 0,5% per a aquest any, equivalent a 5.000 milions d'euros, i de l'1% per al 2011 (10.000 milions d'euros), segons han informat fonts de l'executiu.

Aquest anunci es produirà després que els caps d'Estat i de govern de l'Eurogrup es comprometessin divendres passat a accelerar el ritme de consolidació fiscal en un intent de calmar els mercats i evitar el contagi de la crisi d'endeutament grega a països com Espanya i Portugal.

Amb aquestes retallades addicionals, Espanya aconseguiria reduir el seu dèficit públic des del màxim de l'11,2% registrat el 2009 fins al 9,3% aquest any (en lloc del 9,8% que havia previst la Comissió) i fins al 7,3% el 2011 (en lloc del 8,8 pronosticat per Brussel·les). La UE ha donat de termini a Espanya fins al 2013 per situar el seu dèficit per sota del 3% que marca el Pacte d'Estabilitat i Creixement.

En la seva avaluació del programa d'estabilitat espanyol feta el març, l'executiu comunitari ja ha demanat a Espanya més concreció en les mesures que pensava prendre per retallar el dèficit públic, sobretot el 2011 i el 2012. Brussel·les va titllar a més d'excessivament optimista l'escenari econòmic en què es basa el programa espanyol.

El president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, va avançar divendres passat que el govern tenia la intenció d'"accelerar" el pla de reducció del dèficit públic presentat a la Comissió i d'"expressar amb la màxima concreció possible" totes les mesures previstes. Tot i això, ha dit que l'anunci oficial el faria durant la seva compareixença parlamentària de dimecres que ve.

L'anunci de noves mesures per retallar el dèficit, sobretot als països on més s'ha disparat després de la crisi, s'ha fet de manera simultània a la decisió dels líders de l'Eurogrup de crear un fons de rescat per als països en fallida o que pateixin atacs especulatius sobre el seu deute com els que van viure la setmana passada Espanya i Portugal.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.