Economia

La Unió Europea vol protegir l'euro dels llops dels mercats financers

La Comissió Europea podria demanar als ministres reunits a Brussel·les l'ampliació als països de l'eurozona d'un paquet d'ajudes existents per als de fora del grup

Els ministres d'Economia de la Unió Europea han promès protegir l'euro dels llops dels mercats financers. Els mercats pressionen els estats membres amb alts dèficits i deutes i els que tenen un creixement econòmic baix, una situació que amenaça de submergir-los en una crisi com la de Grècia. La Comissió Europea discuteix aquest diumenge una proposta per crear un mecanisme d'estabilització valorat en milers de milions d'euros per assegurar la seguretat de la moneda única en economies en crisi com Portugal, Espanya o Irlanda. El ministre d'Economia de Finlàndia, Anders Borg, ha advertit que si no s'actua per aturar els atacs dels llops dels mercats, els països més dèbils patiran.

Fonts de la Unió Europea indiquen que la Comissió Europea podria demanar als ministres reunits a Brussel·les l'ampliació als països de l'eurozona d'un paquet d'ajudes existents pels països de fora del grup. Els diners disponibles es podrien augmentar fins a 60.000 milions d'euros. Els estats membres garantirien els fons, i si algun país hagués de demanar un préstec, el crèdit es basaria en les condicions del Fons Monetari Internacional. A més, la Comissió podria proposar un segon mecanisme de préstecs intergovernamentals entre membres de la Unió.

L'encara ministre del Tresor britànic, el laborista Alistair Darling, ha defensat la necessitat d'estabilitzar els mercats, però s'ha negat a ajudar la moneda única, ja que el Regne Unit no forma part de l'eurozona.

Divendres, una cimera de la Unió Europea va aprovar un paquet de préstecs d'emergència de 110.000 milions d'euros per Grècia, que es farà efectiu pels propers tres anys i que pretén ajudar en la crisi del país. A canvi, el govern grec ha aprovat un dur pla d'austeritat que han provocat violentes respostes de la població.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.