Economia

L'import de les hipoteques sobre habitatges frena al març la seva caiguda

L'import mitjà de les hipoteques sobre habitatges a Catalunya se situa en els 131.058 euros, xifra que representa un descens del 0,6% respecte a dotze mesos enrere

L'import mitjà de les hipoteques sobre habitatges a Catalunya es va situar al març en els 131.058 euros, xifra que representa una lleugera baixada, del 0,6%, en comparació amb el mateix mes del 2009, segons dades de l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

Aquesta xifra representa, doncs, una frenada de fins a set punts en la caiguda registrada en termes anuals al febrer i marca l'inici d'un possible canvi de tendència després d'una davallada continuada del preu d'aquestes operacions des del 2008.

Pel que fa al nombre total d'hipoteques constituïdes, aquest va sumar les 8.649 operacions, i això suposa un nou increment interanual de l'11,6% i una baixada del 0,9% si es compara amb el mes anterior.

Al conjunt de l'Estat espanyol, l'import de les hipoteques també cau i se situa a dos punts de distància respecte a l'import català. En aquest cas, el valor mitjà de les operacions és de 116.345 euros, fet que representa un -2,6% en comparació amb el valor que hi havia al març del 2009.

En total es van constituir a Espanya 53.513 hipoteques sobre habitatges, és a dir, un 2,4% més respecte a un any enrere i un -2,4% si es compara amb el mes anterior.

La frenada en la caiguda de l'import de les hipoteques se situa a més de set punts de diferència respecte als primers mesos de l'any. Al febrer, aquest valor baixava en termes interanuals fins a un 7,8% i al febrer ho feia també en un 8%. Els percentatges eren de fins a dos dígits durant el 2009. Així, per exemple, fa un any, el març del 2009, l'import de les hipoteques queia un 43,7% respecte al 2008.

Al conjunt d'Espanya, l'import mitjà de les hipoteques cau un 2,6% interanual i se situa gairebé 15.000 euros més barat respecte al preu mitjà d'aquestes operacions sobre habitatges a Catalunya.

Per la seva part, el nombre d'hipoteques per a la compra d'habitatges torna a registrar al març un nou augment, per quart mes consecutiu, i puja un 11,6% respecte a fa un any.

Així, aquest març s'han constituït a Catalunya 8.649 hipoteques, mentre que fa un any se'n van realitzar un miler menys, en concret, 7.648. Aquest març però, s'han constituït 81 hipoteques menys que al febrer, és a dir, un 0,9% menys, en termes intermensuals.

Catalunya se situa com la segona comunitat del conjunt de l'Estat pel que fa al nombre total d'hipoteques sobre habitatges constituïdes. Encapçala la llista Andalusia, amb 9.530 operacions registrades i per darrere de Catalunya, la Comunitat de Madrid, amb 7.099 operacions i el País Valencià, amb 6.338 constitucions més.

Tipus d'interès a la baixa
Els tipus d'interès que se signen de mitjana en el conjunt de les hipoteques constituïdes a l'Estat espanyol continua a la baixa.

Així, aquest març el tipus d'interès mitjà que es va fixar en el conjunt d'operacions constituïdes per part del sistema financer va ser del 3,91%, fet que suposa una caiguda interanual del tipus del 23,3%, i una baixada de l'1,5% respecte al tipus d'interès aplicat el febrer del 2010.

Els bancs han ofert de mitjana un tipus d'interès més baix que les caixes. Al març, el conjunt de bancs espanyols van signar aquestes operacions amb un tipus d'interès del 3,82%, mentre que en les caixes d'estalvi el tipus mitjà va quedar fixat en el 4,01%. El termini mitjà de pagament de les hipoteques s'ha situat en 21 i 23 anys, respectivament.

El 95,8% són hipoteques constituïdes a tipus d'interès variable, i la majoria tenen l'Euríbor com a referència. Només el 4,2% de les hipoteques signades s'han fet a tipus fix.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.