Economia

La Generalitat inspeccionarà per sorpresa més de 2.000 empreses amb risc de sinistralitat

Les empreses d'instal·lacions i construcció i les de comerç i hostaleria seran les més visitades

Nova campanya d'inspeccions contra els accidents laborals. La conselleria de Treball controlarà per sorpresa 2.131 empreses que presenten un especial risc que els seus treballadors pateixin accidents que comportin lesions greus. Ho farà amb un pla específic que es va posar en marxa el novembre i que continuarà fins al març, segons ha anunciat aquest dilluns el departament dirigit per Mar Serna.

Els inspectors visitaran dues vegades cada empresa de la llista, sense avís previ, per verificar i determinar les condicions que han de millorar i, després, comprovar que les mesures requerides s'han aplicat correctament.

Les empreses s'escullen perquè encaixen amb el tipus de companyies on s'han produït, en els últims mesos, els accidents més greus: traumatismes cranioencefàlics, lesions internes o lesions múltiples, segons les dades dels vuit primers mesos de l'any.

Per a la selecció es tenen en compte factors com la dimensió de la plantilla, d'entre 10 i 250 treballadors, o el sector d'activitat. Un 23% de les empreses que es visitarà són del sector de les instal·lacions i de la construcció i un altre 23%, del comerç i l'hostaleria.

Els segueixen les indústries manufactureres, amb un 13% del total, que inclouen activitats com el tèxtil, el paper, la indústria alimentària o les arts gràfiques.

L'objectiu del programa és "avançar-se als possibles accidents", segons ha explicat avui el director general de Relacions Laborals, Salvador Álvarez, ja que aquest pla és complementari a les inspeccions que la conselleria ja realitza a les empreses on es produeixen accidents greus o mortals.

Una altra actuació complementària de la conselleria ha estat enviar cartes a 2.935 empreses que registren una elevada sinistralitat, on se'ls informa que rebran una inspecció.

La major part de les cartes, 2.758, anaven adreçades a empreses amb un índex d'incidència d'accidents de treball que dobla el d'altres empreses del seu mateix sector d'activitat. La resta, a empreses amb un índex de sinistralitat superior al del seu sector, sense arribar a duplicar-lo, i que hagin tingut més de 25 accidents de treball lleus durant el 2008.

Álvarez ha insistit que la seguretat laboral ha de ser una "prioritat", no només per a la Generalitat, sinó també per a les empreses, que no han d'"abaixar la guàrdia" ni deixar de complir la normativa en matèria de seguretat laboral.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.