Economia

Les caixes han de retallar el FROB per complir amb Brussel·les

Les entitats reclamen recursos que sobrepassen el límit del 2% dels actius ponderats amb risc que estableix la Comissió

Les ajudes que es plantegen demanar les caixes d’estalvi catalanes per tirar endavant la seva integració superen el límit que fixarà Brussel·les per aprovar el marc general del Fons de Reestructuració Ordenada de la Banca (FROB). La Comissió Europea limitarà els recursos que podrà injectar el FROB al 2% dels actius ponderats amb risc, un percentatge inferior a les quanties demanades per les caixes de Catalunya, Tarragona i Manresa, per una banda, i Sabadell, Terrassa, Girona i Manlleu, per l’altra.

La Comissió acceptarà ajudes superiors al 2% dels actius amb risc, però en aquest cas el procés passaria a estar tutelat directament per Brussel·les, que hauria de decidir llavors si l’operació de fusió és viable i si les ajudes són pertinents. En el cas que les ajudes siguin inferiors al 2% dels actius amb risc, l’operació seguiria el procediment estàndard i només requeriria el vistiplau del Banc d’Espanya, cosa que agilitzaria molt la integració.

Així, els 1.315 milions d’euros que inicialment volien demanar les caixes de Catalunya, Tarragona i Manresa sobrepassen en, com a mínim, 115 milions el límit del 2% que fixarà la Comissió. En el cas de les caixes de Sabadell, Terrassa, Girona i Manlleu, els 500 milions que reclamen al FROB també estan per sobre del 2%, encara que en aquest cas molt lleugerament. De fet, les últimes dades de les entitats, amb data del 30 de juny passat, apunten que els 500 milions del FROB representaven el 2,09% dels actius ponderats de risc.

En qualsevol cas, els diversos experts consultats ressalten els avantatges d’acollir-se a l’aprovació del FROB pel procediment estàndard i evitar així el farragós tràmit de Brussel·les, que allargaria el procés i, en el pitjor dels casos, podria arribar a imposar noves condicions que dificultarien encara més les integracions. Per aquest motiu, els experts consideren que les caixes rebaixaran les ajudes que reclamen o recalcularan la xifra d’actius per no sobrepassar el 2%.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.