Economia

La UE dóna per tancats dos anys de revisions a la baixa del PIB

Brussel·les creu que la recessió ha tocat fons i que l’economia europea ja no empitjorarà més del previst

Els brots verds, ara sí, han convençut la Comissió Europea que el pitjor ja ha passat, i aquest setembre, per primer cop des que va esclatar la crisi ara fa dos anys, Brussel·les no tornarà a retallar les seves previsions de creixement. L’economia europea ja no empitjorarà més del previst i alguns països fins i tot podrien recuperar-se abans del que s’esperava: Joaquín Almunia no farà públics els seus càlculs fins al 14 de setembre, però fonts pròximes al comissari d’Afers Econòmics i Monetaris van avançar ahir a aquest diari que “les previsions no es tornaran a revisar a la baixa i si en algun cas es corregeixen serà lleugerament a l’alça”.

L’Estat espanyol fregarà els cinc milions d’aturats l’any que ve, però sense arribar-hi. I el seu PIB no caurà aquest 2009 més del 3,2% que Almunia ja havia previst al maig, una caiguda més lleu que la mitjana europea, del 4%. Espanya es recuperarà, però molt més lentament que els veïns del nord i tancarà el 2010 encara en números vermells, de l’1%, mentre la resta de socis ja hauran aixecat cap. Només Lituània, Letònia i Irlanda trigaran més a recuperar-se, tot i que en atur ningú no guanyarà Espanya: 4.735.807 desocupats, calcula Brussel·les, una taxa del 20,5% que dobla la mitjana comunitària.

Precisament ahir, Eurostat, l’oficina estadística comunitària, va confirmar que l’atur espanyol, que afecta el 18,5% de la població activa, es manté com el més alt de la Unió Europea, seguit pel de Letònia i el de Lituània, del 17,4% i el 16,7% respectivament. En el conjunt de la zona euro, l’atur s’ha agreujat una dècima més aquest juliol, enfilant-se fins al 9,5% i marcant un nou rècord històric des del maig del 1999.

Almunia ha hagut d’anar retallant trimestre rere trimestre, a mesura que la recessió s’agreujava, les seves previsions macroeconòmiques i sobretot les que feien els governs estatals, sempre més optimistes. “Però ara ja ens apropem a la sortida de la crisi”, celebrava ahir un alt dirigent de la Comissió.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
economia

Xifres de rècord als hotels catalans tot i el lleu descens de turistes

barcelona
QUERALBS

Aprovat inicialment l’acord per la concessió de la Vall de Núria

QUERALBS
Laboral

Els treballadors de la planta de compostatge Secomsa, de Botarell, ajornen la vaga

Botarell
àFRICA

Descobreixen a Botswana el segon diamant més gran de la història

Barcelona
Estats Units

Les actes de la Fed suggereixen que al setembre podria rebaixar els tipus d’interès

Economia

CCOO manté la vaga al Port Olímpic coincidint amb la Copa

Barcelona
Comerç

La Xina investigarà els subsidis a les importacions de lactis europeus

Barcelona
ECONOMIA

La Paeria convocarà una cimera per impulsar la capitalitat hortofructícola de Lleida

Lleida
Economia

Bones perspectives de collita de la figa d’Alguaire gràcies a les altes temperatures

Alguaire