Economia

L'economia alemanya cau un 3,8%, un descens mai vist des de la reunificació

Si es miren xifres anuals, la recessió encara es fa més patent, amb una caiguda de gairebé el 7%

El producte interior brut (PIB) d'Alemanya va caure un 3,8% en el primer trimestre de l'any i va registrar la seva quarta caiguda trimestral consecutiva, segons l'oficina nacional d'estadística, Destatis.

Si es miren les xifres anuals, però, la recessió encara es fa més evident, ja que en els últims dotze mesos el descens ha estat del 6,7%, un percentatge que augmenta fins al 6,9%, si s'eliminen factors estacionals, com el nombre més gran de dies laborables al començament del 2009.

El resultat anunciat aquest divendres suposa la caiguda més gran del PIB des de la reunificació alemanya el 1990, comporta una caiguda més abrupta que la prevista i aprofundeix en la recessió iniciada en el tercer trimestre del 2008, quan es van encadenar per primera vegada dos trimestres de contracció de la riquesa nacional.

L'oficina nacional d'estadística indica que la caiguda del PIB és a causa, sobretot, del descens de les exportacions i el descens dels preus dels productes alemanys venuts a l'exterior, que va acompanyat de menys formació de capital.

Com a elements positius, l'oficina federal d'estadística destaca una lleugera millora en el consum de les llars i la contribució positiva d'una despesa pública més important.

Itàlia i França
En una situació similar es troba Itàlia. L'economia transalpina s'ha desplomat un 2,4%, la dada més dolenta des del 1980.

A França les xifres no són tan impactants, però el país ha entrat oficialment en recessió. L'economia francesa ha perdut un 1,2% els primers tres mesos de l'any i acumula dos trimestres consecutius en negatiu.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.