Economia

Merkel també treu les tisores i els socialdemòcrates avisen que posarà en perill la pau social

El govern alemany debat amb desacords interns si també s'han d'incrementar els impostos. L'objectiu és estalviar més de 50.000 milions en sis anys

El govern alemany també prepara les tisores i pretén retallar 10.000 milions d'euros anuals de despesa entre el 2011 i el 2016, en el que serà l'ajustament més gran de la història del país des de la postguerra. La discussió s'aborda aquest dilluns en una reunió extraordinària de l'executiu i amb discrepàncies dins del mateix govern de coalició liderat per Angela Merkel, especialment en el punt sobre si cal incrementar els impostos a banda de reduir la despesa.

El Partit Liberal (FDP), soci minoritari de la coalició de govern, és contrari a l'increment d'impostos i considera que la fórmula adequada és retallar els pressupostos en tots els ministeris, especialment al de Treball i Afers Socials, i en la reducció de subvencions.

En canvi, el ministre de Finances, Wolfgang Schäuble, ha expressat dubtes sobre el fet que n'hi hagi prou amb l'estalvi per assolir l'objectiu d'arribar a tenir un pressupost equilibrat l'any 2020 a tot estirar. Merkel tampoc descarta l'increment dels impostos, tot i que ja ha avançat que l'accent s'ha de posar en el control de la despesa i no en l'augment dels ingressos, una filosofia que per ara també defensa la ministra d'Economia espanyola, Elena Salgado.

Davant d'aquest punt de vista, s'espera que l'FDP cedeixi i accepti una combinació de retallades pressupostàries i increments puntuals d'impostos. L'IVA està en el punt de mira i una proposta concreta és eliminar l'IVA reduït per a alguns productes, que només paguen el 7%, i aplicar el 19% a tots els articles. Aquesta mesura, segons l'economista Wolfgang Franz, un dels anomenats cinc savis, proporcionaria a la hisenda alemanya 20.000 milions d'euros.

Tanmateix, ja és força clar que la part principal de la retallada serà en la despesa social i en els ajuts per als aturats de llarga durada.

Les organitzacions empresarials són partidàries d'evitar tant com es pugui l'increment d'impostos i algunes d'aquestes patronals insisteixen a retallar la despesa social. També es vol reduir entre 10.000 i 15.000 funcionaris i abaixar un 2% els sous dels treballadors públics.

El president de la Confederació de Sindicats Alemanys (DGB), Michael Sommer, ha anunciat resistència contra els plans d'estalvi i les retallades socials. "La intenció és clara: es vol passar la factura als més febles per protegir els rics. No ho podem acceptar", ha advertit aquest dilluns Sommer.

El Partit Socialdemòcrata (SPD), la principal formació de l'oposició, ha advertit que les retallades socials poden posar en perill la pau social.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.