Economia

La patronal s'alinea amb el govern espanyol en la necessitat d'afrontar el retard de la jubilació

Els secretaris generals d'UGT, Josep Maria Álvarez, i CCOO, Joan Carles Gallego, fan una crida a la ciutadania perquè participin aquesta tarda a la manifestació contra la reforma de les pensions. "La sortida de la crisi no l'hem de pagar els treballadors", han avisat

"A mi també m'agradaria jubilar-me als 60 anys, però aleshores hem de carregar amb totes les conseqüències i dir la veritat, dir el que ens passarà. Cal tocar les coses de mica en mica per fer-les sostenibles". Així de clar s'ha mostrat aquest dimarts el president de la patronal catalana, Joan Rosell, sobre la necessitat de retardar l'edat de jubilació.

Una posició que topa frontalment amb els sindicats majoritaris UGT i CCOO, que aquesta tarda han convocat a Barcelona, Girona, Lleida, Tarragona, Tortosa i Madrid una manifestació contra la reforma de pensions i el retard de l'edat de jubilació als 67 anys, la primera gran protesta sindical contra l'executiu de Zapatero.

I és que, al seu entendre, amb una esperança de vida tan alta l'endarreriment de la jubilació és una reforma que tard o d'hora s'haurà d'afrontar. "Ens hi va el futur si no fem reformes", ha sentenciat Rosell.

De fet, no només s'ha mostrat partidari de les propostes llançades pel ministre de Treball, Celestino Corbacho, sinó que ha acusat els partits polítics de covards a l'hora d'afrontar "les reformes que necessita el país".

"El govern ha de fer reformes. El problema és que vénen eleccions i qualsevol reforma és impopular i cap partit vol assumir el seu cost. S'haurien de fer les propostes sense la capçalera dels partits polítics i veuríem que ràpid es posen tots d'acord", ha dit Rosell en declaracions a El matí de Catalunya Ràdio.

El president de la patronal catalana creu que s'ha de reformar l'economia de dalt a baix sense por a les conseqüències electorals que això pugui tenir.

Més encara. "Els partits de l'oposició de tot el món el que fan és posar traves a l'acció de govern i els que no som govern el que hem de fer és recolzar aquestes reformes perquè seran impopulars", ha argumentat.

Així, el president de Foment del Treball creu que s'ha de reformar el sistema financer, l'energètic, però sobretot el laboral i el de pensions. En aquest últim punt, Rosell s'ha mostrat partidari de tenir en compte tota la vida laboral i no només els últims 15 anys.

"No se li pot donar la mateixa pensió a una persona que ha treballat 15 anys que a una que n'ha treballat 40. Això està claríssim. I no té per què haver-hi una dependència dels darrers 15 anys perquè pot passar que un senyor de 45 anys té la desgràcia que tanquin la seva empresa però que hagi treballat ja 30 anys. No és just", ha detallat.

Crida a la mobilització

Per la seva banda, els secretaris generals d'UGT, Josep Maria Álvarez, i CCOO, Joan Carles Gallego, a Catalunya han fet una crida a la ciutadania perquè participi aquesta tarda (18h) a la manifestació contra la reforma de pensions i el retard de la jubilació fins als 67 anys. Segons han explicat els portaveus sindicals a RAC 1, la mobilització vol ser un “toc d'atenció” cap al govern espanyol i tots els partits polítics i avisar-los que “no estem disposats a abordar la crisi essent els treballadors els qui haguem de pagar” les mesures que s'apliquin per intentar sortir de la crisi. A més, han avisat que no descarten una vaga general si el govern espanyol no rectifica.

Segons Gallego, retardar l'edat de jubilació no és la “solució” del sistema de pensions i ha assegurat que hi ha altres mesures. “Ja existeix una jubilació flexible més enllà dels 65 anys i no té sentit fer-ho ara de forma obligatòria”, ha assenyalat tot recordant que hi ha diferents sectors i oficis perillosos que cal tenir en compte i analitzar.

Álvarez ha explicat que amb la mobilització els sindicats volen que “el govern espanyol i els partits polítics tinguin clar que en aquest moment la reforma de pensions i l'actualització del Pacte de Toledo no passa per una retallada dels drets dels treballadors d'aquestes característiques”. A més, Álvarez considera que per obrir un debat sobre l'edat de jubilació cal que la situació econòmica i laboral es trobi en un bon moment, no ara amb una crisi econòmica important i amb un gran nombre de persones que es troben a l'atur.

Reforma laboral

Sobre la reforma laboral, Rosell aposta per una entrada i sortida de la feina més fàcil i més flexible: "Ara tenim 43 modalitats contractuals que gairebé cap empresari coneix en la seva totalitat".

Pel que fa a les manifestacions convocades per avui, ha dit: "Els sindicats poden fer el que vulguin. Espero que no s'equivoquin. Personalment crec que podien dir el mateix que volen dir aquesta tarda però per altres vies".

La crisi que vivim ara s'explica en gran part, segons Rosell, perquè "durant molt de temps va haver-hi massa diners a un cost molt baix i la gent va embogir, va demanar més del que calia i del que podia".

En la seva opinió, "la solució a la crisi és crear ocupació i això no es crea per decret. Els que tenen més possibilitats per crear llocs de treball són els autònoms, i avui dia són els que estan més desemparats".


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Economia

CCOO manté la vaga al Port Olímpic coincidint amb la Copa

Barcelona
Comerç

La Xina investigarà els subsidis a les importacions de lactis europeus

Barcelona
ECONOMIA

La Paeria convocarà una cimera per impulsar la capitalitat hortofructícola de Lleida

Lleida
Economia

Bones perspectives de collita de la figa d’Alguaire gràcies a les altes temperatures

Alguaire
Economia

L’Ajuntament tanca sis parades dels antics ocellaires de la Rambla

Barcelona
unió europea

Brussel·les revisa a la baixa els aranzels als cotxes elèctrics xinesos

barcelona
Economia

Tercer any de mala collita de fruita seca al Camp de Tarragona

Tarragona
economia

L’alça del dèficit comercial alerta les empreses exportadores

barcelona
GIRONA

El PSC manifesta la seva preocupació per l’impacte de la ZBE en els comerços

GIRONA