Economia

El pla d'estalvi alemany retallarà 80.000 milions d'euros en quatre anys

El paquet de mesures és el més dràstic pel país des de la Segona Guerra Mundial. Merkel farà canvis a les carteres de Treball i Assumptes Sociales, Infraestructures i Construcció, així com Defensa, però no tocarà l'IRPF

La cancellera alemanya, Angela Merkel, ha anunciat avui el pla d'estalvi més dràstic en la història d'Alemanya des de la Segona Guerra Mundial per valor de 80.000 milions d'euros fins a l'any 2014. "Hem d'assegurar el futur del nostre país", ha dit Merkel en roda de premsa en acabar les dues jornades de reunió extraordinària del seu consell de ministres per detallar les mesures d'estalvi.

El pla contempla retallades rellevants per a les carteres de Treball i Assumptes Sociales, Infraestructures i Construcció, així com Defensa, però no comporta un augment de l'IRPF o altres càrregues impositives per al ciutadà del carrer.

Entre les mesures més destacades, el govern alemany espera reduir la plantilla d'empleats públics en més de 10.000 persones, mentre que la resta de funcionaris veuran reduït el seu salari un 2,5%. Així mateix, el programa contempla una reducció de 40.000 efectius en l'Exercit professional, així com una reestructutació del servei militar.

Nous impostos
Des de la perspectiva dels ingressos, el pla d'austeritat contempla introduir des del 2012 un impost a les transaccions financeres, amb l'ànim de recuperar part dels costos associats al rescat del sector financer. Referent a això, la cancellera alemanya ha afirmat que la possibilitats d'arribar a un acord europeu sobre aquesta qüestió "no és dolenta" i ha calculat que aquest tribut permetria recaptar uns 2.000 milions d'euros anuals.

D'altra banda, Merkel ha anunciat la intenció d'imposar una taxa a les centrals nuclears, així com gravar el transport aeri domèstic, amb el que pretén obtenir 2.300 milions anuals més.

D'aquesta manera, el programa d'austeritat pretén reduir el dèficit en 11.200 milions l'any que ve, així com en 17.100 milions i en 25.700 milions en 2012 i 2013, respectivament, mentre que la retallada prevista per a 2014 ascendiria a 32.400 milions, segons els càlculs del vicepresident alemany, Guido Westerwelle, que ha admes en la mateixa roda de premsa que "s'ha viscut per sobre de les possibilitats".


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.