Economia

Ballar amb la més guapa

Les caixes d’estalvis acaben de perfilar les seves preferències per anar juntes cap als plans de fusió

Estem parlant tots amb tots i no ens tanquem cap porta”. Aquesta és la frase més repetida els últims mesos pels responsables de les caixes d’estalvis catalanes quan se’ls pregunta sobre possibles fusions. Però el cas és que, després dels sovintejats contactes bilaterals i l’estudi en profunditat dels balanços dels uns i els altres, les preferències comencen a quedar bastant clares.

L’espurna que va originar el foc de la reestructuració del sistema financer la va encendre el Banc d’Espanya a principis d’any, quan va advertir que el mapa de caixes era massa extens i que no hi hauria espai per a tothom. L’avís anava dirigit especialment a Catalunya, un territori amb un “excessiu”, a parer seu, nombre d’entitats. El conseller d’Economia, Antoni Castells, en va prendre nota i va moure fils.

La creació del Fons de Reestructuració Ordenada de la Banca (FROB) per donar ajuts a les entitats fusionades va ser l’empenta definitiva al procés. A partir d’aquí, el ball de combinacions estava servit. En un primer moment l’operació que tothom havia vist sempre com a lògica, la unió de les entitats de fundació pública (Catalunya, Tarragona i Girona), s’apuntava com la més segura. Aviat, però, van aparèixer altres candidats que han acabat presentant oficialment el primer projecte en ferm (Sabadell, Terrassa i Manlleu), que ara es podria completar amb la incorporació de Caixa Girona.

Aquesta última entitat, juntament amb Caixa Manresa, era la més reticent a unir esforços amb altres socis per la por de perdre identitat i capacitat de defensa del teixit productiu de la seva zona d’influència. Al final, però, el FROB ha estat determinant, ja que és un instrument que injecta milions a entitats fusionades, mentre que la resta queden excloses dels ajuts. “El cor et diu una cosa i el cap una altra”, deia un directiu d’una entitat. Així que el cap s’acaba imposant i Caixa Manresa intenta una unió a tres amb Catalunya i Tarragona. Comptat i debatut, dues fusions i La Caixa que s’ho mira a distància. Caixa Laietana de moment no troba parella i Caixa Penedès ho prova fora de Catalunya. n


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.