Economia

La Comissió Europea aprova el FROB

Després de 7 mesos de negociacions, Brussel·les autoritza les ajudes del govern espanyol a les entitats financeres, però només fins al 30 de juny del 2010. Davant de cadascuna de les recapitalitzacions de bancs que es facin, el fons haurà de comunicar a la Comissió el risc associat a l'operació perquè en pugui fer el seguiment

Després de 7 mesos de negociacions amb el govern espanyol, la Comissió Europea ha aprovat aquest dijous el Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (FROB), l'objectiu del qual és facilitar les fusions de caixes d'estalvis amb ajudes públiques.

Ara bé, l'autorització només és vàlida fins al 30 de juny del 2010, i per tant la reestructuració de les entitats s'haurà d'accelerar.

L'executiu comunitari ha constatat que el FROB s'ajusta a les regles europees sobre ajudes públiques per fer front a la crisi financera. En particular, el règim "té una limitació temporal i d'abast, requereix una remuneració al tipus de mercat i inclou suficients incentius per reemborsar de mica en mica la participació de l'Estat".

Per aquests motius, Brussel·les considera que el Fons "és un mitjà adequat per corregir una greu pertorbació de l'economia espanyola i que com a tal és compatible" amb la normativa de la UE.

"El règim espanyol de recapitalització consolidarà la confiança en el sistema bancari espanyol i, sobretot, fomentarà els préstecs a l'economia real. Al mateix temps, el règim estableix suficients salvaguardes per limitar les distorsions desproporcionades de la competència", ha dit la responsable de Competència, Neelie Kroes, en un comunicat.

Com ja va anunciar la vicepresidenta segona del govern espanyol i ministra d'Economia i Hisenda, Elena Salgado, l'executiu comunitari ha limitat les ajudes públiques que podran rebre les caixes d'estalvis del Fons al 2% dels actius ponderats per risc. Salgado considera que aquest llindar és "suficient" per permetre les reestructuracions.

Tot i això, hi haurà excepcions per a fusions que requereixin més capital, però hauran de notificar-se cas per cas a Brussel·les per aconseguir autorització i hauran d'anar acompanyades d'un pla de reestructuració.

"Espanya es compromet a notificar les condicions de les recapitalitzacions que superin el 2% dels actius ponderats per risc de les entitats la situació de les quals no sigui intrínsecament sana, així com un pla de reestructuració", ha assenyalat l'executiu comunitari.

La resta de les entitats, per poder acollir-se al règim general, hauran d'elaborar un pla d'integració que estableixi les mesures i compromisos específics que adoptaran per aconseguir augmentar la seva eficiència i solvència. Aquest pla haurà de ser aprovat pel Banc d'Espanya abans de ser presentat al FROB.

Abans de la recapitalització de cada caixa, el FROB comunicarà a la Comissió els resultats d'una avaluació del perfil de risc del beneficiari feta pel Banc d'Espanya. Això permetrà al seu torn que Brussel·les "avaluï la situació i indiqui el seguiment necessari, tal com la necessitat d'establir un pla de reestructuració, de pagar una remuneració adequada per les accions preferents convertibles o de prohibir el pagament de cupons per als instruments híbrids".

L'efecte distorsionador de les recapitalitzacions serà minimitzat, segons l'executiu comunitari per "diverses condicions de remuneració, incloses clàusules de compensació fixes i una remuneració lligada als beneficis".

"Les condicions per a la recapitalització també inclouen normes sobre el pagament de dividends, remuneració dels gestors, compromisos relatius a l'estratègia i, per als bancs la situació dels quals no sigui intrínsecament sana, una prohibició del pagament de cupons per als instruments híbrids", ha indicat la Comissió.

L'executiu comunitari ha conclòs que "el règim i els compromisos oferts per Espanya constitueixen un mitjà apropiat per restablir la confiança en la capacitat creditícia de les entitats de crèdit espanyoles i per estimular la concessió de préstecs a l'economia real". "El règim està ben concebut i les intervencions del FROB es limitaran a les necessàries per aconseguir la consolidació del sector bancari espanyol", ha dit la Comissió.

En el cas que el règim es prorrogui més enllà del 30 de juny del 2010, això es notificarà a la Comissió, juntament amb l'informe sobre el seu funcionament. eu objectiu és "enfortir la solidesa i la solvència de les entitats de crèdit".


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.