Economia

L’FMI garanteix ajuda urgent a Grècia per pagar el deute

Alemanya posa com a condició per aportar fons al rescat que Grècia compleixi un estricte pla d’estalvi

Grècia va tornar a acaparar ahir l’atenció de l’assemblea de primavera del Fons Monetari Internacional (FMI) i del Banc Mundial (BM), que s’ha celebrat aquest cap de setmana a Washington. La urgència del pla de rescat, després que el país hel·lènic en demanés la posada en marxa divendres, va condicionar les declaracions públiques del director gerent de l’FMI, Dominique Strauss-Kahn, que va llançar un missatge tranquil·litzador en assegurar que l’ajuda a Grècia arribarà “a temps” perquè aquest país pugui complir amb els venciments del seu deute.

El director gerent de l’FMI va assegurar que les negociacions per posar en marxa el mecanisme de salvament, que preveu una injecció de 45.000 milions d’euros –30.000 aportats per la UE i 15.000 per l’FMI–, estan avançades i es podran tancar aviat. I és que Grècia necessita de forma urgent l’ajut per fer efectiu un pagament d’interessos del deute de 8.500 milions d’euros que venç el 19 de maig.

Controvèrsia europea
Tanmateix, la posició de Strauss-Kahn es va veure qüestionada per diversos dirigents europeus. El ministre alemany de finances, Wolfang Schaüble, va assegurar que l’ajut està subjecte “a la continuació, per part de Grècia, del compliment d’un estricte programa d’estalvi durant uns anys”. Una postura que molts analistes llegeixen en clau electoral davant la impopularitat del pla de rescat a Alemanya i la imminència de la celebració de comicis al land de Renània del Nord-Westfàlia, el més poblat del país. En termes semblants es va expressar la ministra francesa d’Economia, Christine Lagarde, que va assegurar que “les negociacions encara no estan tancades”.

Amb tot, el ministre grec de Finances, Iorgos Papakonstantinu, com el director gerent de l’FMI, va donar per fet que rebran l’ajut “a temps”.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.